Robert er hovedperson i Erling Jepsens socialrealistiske roman ”Frygtelig lykkelig” fra 2004. Han er politibetjent, men ironisk nok er han bange for alt, hvad der har med konflikter at gøre. Ægteskabet er gået i stykker, datteren ser han ikke mere, og da han igen fejler på jobbet, bliver han forflyttet til provinsen for at være landbetjent – i Højer i Sønderjylland.
25371542
Et hovedtema i romanen er provinsens særlige normer og kultur, som viser sig nærmest umulige at afkode for udefrakommende og tilflyttere. Noget så umiddelbart enkelt som at købe gummistøvler viser sig at være en særdeles kompliceret sag, og hvornår er det lige, man skal sige ’mojn’, og hvornår farvel? Robert slår sig gang på gang på de lokale spilleregler, og ikke mindst når indforståetheder, fortielser og løgne bliver involveret, kommer hans konfliktsky væsen til kort. Helt galt går det, da den smukke Ingerlise og hendes voldelige ægtemand - byens selvudnævnte sherif Jørgen - kommer ind i billedet.
Et andet centralt tema i romanen er skam. Forfatteren har i et interview forklaret, hvordan udskamning fungerer som lokal straf – og om de selvbiografiske træk i romanen: “Personen Jørgen i min seneste bog ”Frygtelig lykkelig” var min onkel, som slog sin kone ihjel. Alle vidste det, men han blev aldrig straffet. Han blev derimod skubbet ud af det sociale samvær og gik i opløsning. Det er ikke så slemt med skyld, den kan man komme ud af, når man får sin straf, men der er ingen vej ud af skam. Social accept vejer tungere end moral, desværre.” (Dorte Kvist: Kunsten at vise tillid. Kristeligt Dagblad, 2004-10-25).
”Frygtelig lykkelig” blev filmatiseret i 2008 af instruktør Henrik Ruben Genz og klarede sig godt både i biograferne, blandt anmelderne og på filmfestivaler.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Frygtelig lykkelig"