Baggrund

Citat
”Det var ved havet. (…) Vi talte om Andy Warhol i bilen, hvad han havde betydet for mit arbejde, at jeg havde det samme hår, og at Johnny og jeg havde set ham på stranden derude ved Bovbjerg.”

”Revolutionær”, s. 69.

Hans Otto Jørgensen kom til verden den 23. august 1954 og. Han voksede op i Vile ved Limfjorden i Nordvestjylland. Faren var landmand og indremissionsk, og k. Kristendommen har præget hans opvækst med sit fællesskab fyldt af kærlighed, men også med en strenghed og en gennemtrængende determination. Da Hans Otto Jørgensen som 6-årig var ved at blive trampet ihjel af kvierne på gården og lå to måneder på hospitalet, besøgte faren ham ikke en eneste gang – han havde jo dyrene, der skulle passes.

Da Hans Otto Jørgensen var 16 år og gik på HF i Nørre Nissum, opdagede han litteraturen og mødte sit kald som forfatter. I et interview forklarer han: “Jeg opdagede det, da jeg gik på HF og læste Karen Blixens “En herregårdshistorie”. [...] Da jeg havde læst første side af “En herregårdshistorie”, vidste jeg, at jeg ville være forfatter, og vidste, at jeg ville blive det, men der var ingen at tale med det om.” (Dorte Remar: “Når jeg læser gode sætninger, så er jeg i live”. Kristeligt Dagblad, 2007-11-16).

Der skulle dog en del svinkeærinder til, førend litteraturen blev hans liv. Først læste han dansk på Københavns Universitet. Dernæst gik vejen forbi Vejlby Landbrugsskole, hvor han i 1987 blev uddannet driftsleder og kvægbrugstekniker. Så slog han sig på økologisk landbrug, men han ville hellere skrive, og kompromiset blev, at han passede naboens køer, mens han skrev. Og så endelig kom debuten, som 35-årig. Det var i 1989 med romanen “Tårnet”, hvor de eneste personlige oplysninger, man finder om forfatteren, er, at han er “bondefødt og kvajet opdraget”. Det har Hans Otto Jørgensen selvfølgelig måttet forklare flere gange. Dertil siger han: “Det ikke at blive set som den, man er, er forfærdeligt. Men det har jeg været udsat for, fra jeg var seks år. Det har præget mig virkelig meget ikke at blive set som andet end arbejdskraft.” (Dorte Remar: “Når jeg læser gode sætninger, så er jeg i live”. Kristeligt Dagblad, 2007-11-16).

Hans Otto Jørgensen selv blev far første gang, da han var 27 år gammel, og han fik sit sidste barn, da han var 44. Det er blevet til tre døtre og en søn.

Ved siden af forfattergerningen har Hans Otto Jørgensen haft flere jobs med litteraturen som omdrejningspunkt. Han har arbejdet som anmelder ved Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad fra 1995-2001, fra 1998-2000 var han højskolelærer ved Testrup Højskole. Og fra 2002-2009 var han rektor for Forfatterskolen og var dermed den tredje i skolens historie til at influere på de unge forfatterspirer. Endvidere er han medstifter af forlaget Gladiator.