Baggrund

Citat
“Og vist var der krig, det var der hele tiden. I så godt som hele verden endda, og sådan havde det været i flere år. Den var brudt ud, lige efter at lille Allan blev stikirenddreng på Nitroglycerin AB. Mens Allan pakkede sine æsker med dynamit, lyttede han til arbejdernes kommentarer til begivenhederne. Han undrede sig over, hvorfra de vidste så meget, men frem for alt undrede han sig over, at voksne mænd kunne lave så mange ulykker”.
“Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”, s. 34.

Jonas Jonasson blev født i Växjö i Nordsverige i 1961 og døbt Pär-Ola Jonasson. Efter endte sprogstudier i Göteborg begyndte Jonasson at arbejde som journalist for avisen Smålandsposten efterfulgt af en årrække hos Expressen. Herefter startede Jonasson sit eget konsulentfirma og var senere med til at grundlægge mediegiganten OTW.

Efter tyve år i mediebranchen fik Jonasson et pludseligt sammenbrud og befandt sig med egne ord i en “evig tåge”. Han bestemte sig for at forlade de vante omgivelser og arbejdspladsen. Jonasson solgte hovedparten af sine ejendomme i Sverige og flyttede til den italiensktalende schweiziske by Ticino. I den forbindelse skiftede han også navn, da han blev noget træt af at blive kaldt ‘Parola’ af de italiensktalende sydschweizere, hvilket betyder ‘ord’ eller ‘udtryk’ på italiensk. 

Ifølge Jonasson har han altid drømt om at være forfatter. Før han påbegyndte sin lange journalistkarriere, så han kun dette hverv som et kort springbræt til en forfatterkarriere. Efter han var flyttet til Schweiz, genfandt Jonasson for alvor sine forfatterambitioner. Han genopdagede et næsten færdigt romanmanuskript og sendte det til en række venner, som alle var begejstrede. Dette manuskript – “Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt” – skulle blive til Jonassons succesfulde debutroman. En succes som dog ikke kom let til forfatteren.

Jonasson modtog afslag på afslag fra en lang række forlag, inden det svenske Piratförlaget endelig tilbød ham at udgive bogen i Sverige, endda efter kun at have læst halvdelen. Da bogen udkom blev den på det nærmeste forbigået af de svenske medier, men til trods herfor blev den en stor salgssucces.

“Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt” har rundet 300.000 solgte eksemplarer i Sverige og indtog i 2009 3.-pladsen over bedst sælgende bøger i Sverige. Samtidig er bogen på skrivende tidspunkt solgt til udgivelse i 15 lande, heraf fik den ved sin udgivelse i Danmark lutter gode anmeldelser.

Jonas Jonasson arbejder i øjeblikket på sin anden roman.