Interferens

Digte (1906) er en samlet udgivelse af Jensens tidlige digte, der havde været trykt i romaner, tidsskrifter og aviser. Samlingens hovedstykke er seks modernistiske prosadigte, der såvel sprogligt som indholdsmæssigt er nyskabende.

Den biografiske baggrund for de seks digte er den jordomrejse, som Jensen foretog i 1902-03. I den udvidede udgave af Digte (1921) er disse prosadigte anbragt som en digtcyklus: Rejsen om Jorden.

Digtene er blevet til i perioden 1901-06 og danner geografisk en rejse med udgangspunkt i København, via stationerne Singapore og Memphis, for atter at slutte i Danmark og Himmerland.

Interferens henviser til en gensidig indvirkning af sammentræffende bølger. De bevidsthedsformer, hvis bølger brydes i digtet, er på den ene side kroppens egensansning, på den anden side et skarpt intellekt, der har intet mindre end livet i dets totalitet til revision.

Kroppen registrerer i det ydre rum en kosmologisk stilhed, i det indre sin egen søvnløse tilstand. Samtidig afsøger bevidstheden endelighedsproblemet, det, at den en dag skal ophøre med at leve.

Resultatet er en skærende hovedpine, som introspektivt sammenfattes af det skrivende jeg: "Min Bevidsthed ytrer sig som sjælelig Interferens. / Selve det skrigende Forhold mellem alle iøvrigt harmoniske Virkeligheder / er mit Indres gennemtrængende Toneart.// To diametralt modsatte Livsbevidstheder mødes og skærpes i min Hjærne."

Gennem digtets erkendelsesproces, hvor jeget besinder sig på intetheden, transformeres smerten til sublime billeder.

Den modne Jensens poesi antog en mere klassisk form end den unges. Mens den unge Jensens digte er kantede og eksperimenterende, er hans modne manddomsdigte slebne og formbundne.

Ungdommens rastløse spleen erstattes af rolige billeder som fx i digtet Envoi: " Nu breder Hylden / de svale Hænder / mod Sommermaanen." Den sene Jensen er også ophavsmand til Danmarkssangen Hvor smiler fager den danske Kyst (1925), og endelig iscenesætter han sin egen biografi i digtet Som Dreng skar jeg Skibe (1931), en hyldest til handlekraft, udlængsel og erotisk drift.