Baggrund

Citat
“Bjørn må have hørt hende, for han har vendt sig væk fra land og er begyndt at svømme hen mod båden i stedet. Penelope styrer mod ham og ser samtidig at den sortklædte mand har skiftet retning og nu løber op ad skråningen mod øens anden side. Uden egentlig at tænke forstår hun at manden har trukket sin sorte gummibåd op på land i den nordlige vig.
Hun ved at det er fuldstændig udelukket at sejle fra den.”
“Paganinikontrakten”, s. 27.

Ægtefællerne Alexander og Alexandra Ahnodoril kom til verden i sluttresserne med et års mellemrum. De mødtes små tredive år senere, slog kludene sammen og grundlagde en familie, som i dag omfatter tre døtre og det berømte heteronym Lars Kepler.

Et heteronym er et andet navn for en person, der ikke optræder som sig selv – i modsætning til et pseudonym, der er et andet navn for en person, der agerer som sig selv. Lars Kepler er navnet for Ahndoril-ægteparret, når de skriver krimier, en genre ingen af dem praktiserer hver for sig. Lars Kepler har deres kulturelle og åndelige dna, men han er ikke dem.

Overgangen fra at være Ahndoril til at være Kepler markeres med te, dårlig te – fordi Alexandra og Alexander Ahnodoril er kaffedrikkere og ikke kan lære Kepler, hvordan han skal lave den. Men te, det drikker han.

Som Kepler starter de dagen med at lægge scener og intriger ud over morgenbordet på små gule post it-sedler. Herefter sidder de i hver deres ende af lejligheden i Stockholm og arbejder, inden de igen mødes til den daglige spændingsfilm og den efterfølgende diskussion. Ved siden af har de hver deres vel etablerede forfatterkarrierer i den afdeling af litteraturen, som oftest blot kaldes den seriøse, når den bliver sammenholdt med krimier.

Alexandra Ahndoril har i eget navn fået fine anmeldelser for en romansuite om historiske skikkelser, herunder Tycho Brahe. Hun er doktorand ved Stockholms Universitet og bidrager til Göteborgs Posten med anmeldelser.

Alexander Ahndoril er mest kendt for sin roman om filminstruktøren Ingmar Bergman, “Instruktøren”. Bergman anerkendte den ved gennemlæsningen før udgivelsen. Siden kaldte han den en fornærmelse. Han kunne ligeså godt have sagt majestætsfornærmelse. Det var sådan, hans landsmænd så ham. Medierne var i oprør. Alexander mente, det var en venlighed fra Bergmans side. Enhver omtale fra den store instruktør var god for salgstallene.

Lars Keplers første roman “Hypnotisøren” fornyede opmærksomheden. Alene på synopsis solgte den langt ud over Sveriges grænser. Pressen var ved at gå ud af deres gode skind over det mystiske navn. Hvem kunne det være? Der blev gættet langt ind i de engelsksprogede medier. Da afsløringen endelig kom, eksploderede interessen. I dag er Lars Kepler mangemillionær.

Ahndoril er for øvrigt et pseudonym, som Alexander Ahndoril anlagde sig som syttenårig i stedet for det oprindelige efternavn Gustafson. Alexandra Ahndoril er halvt portugiser og hedder Coelho til mellemnavn, men er ikke i slægt med forfatteren af samme navn.