Baggrund

Citat
“Devinér hvem der skriver dig disse sætninger? Det er KADIR der knapper tangenterne!!!! Din faders mest antikke ven! Du memorerer vel mig? Min forhåbning er dit ivrigt vippende hoved. Året nummereredes til 1986 da jeg visiterede jer i Stockholm: Din smilende moder, dine nynedkomne lillebrødre, din stolte fader med hans friske fotostudio. Og så dig der assisterede mig og din faders lærdomme i det svenske sprog.”
“Montecore”, s. 13.

Jonas Hassen Khemiri er født i Stockholm i 1978. Han har studeret litteraturvidenskab og international økonomi i Stockholm og Paris. Han debuterede i 2003 med “Ett öga rött”, der hurtigt blev en prisbelønnet bestseller og siden er blevet opført som teaterstykke og filmatiseret. I 2006 udkom hans næste roman “Montecore – en unik tiger”, der ligeledes blev positivt modtaget af både anmeldere og læsere. Siden sin debut som romanforfatter har Khemiri desuden skrevet en række dramaer, som er blevet sat op i flere lande og for hvilke han har modtaget flere priser for. Senest er kommet romanen “Alt det jeg ikke husker”, som vandt den prestigefulde litteraturpris Augustpriset i 2015.

Et centralt tema i Khemiris forfatterskab er retten til at definere sin egen identitet. Hvem bestemmer for eksempel, hvad det vil sige at være rigtig svensk eller rigtig indvandrer for den sags skyld? Den problemstilling har Khemiri selv haft inde på livet, da han er vokset op i Sverige med en svensk mor og en tunesisk fader. Identitetsproblematikken kommer til udtryk på flere planer i bøgerne. Både i sproget hvor svensk, fransk, arabisk og slang blandes på bedste vis. Og i en mere overordnet problematik mellem fakta og fiktion, som når Khemiri optræder under sit eget navn i sine bøger men samtidig står fast på, at bøgerne er fiktion. Eller når han i ”Alt det jeg ikke husker” genfortæller den unge mand Samuels død gennem de personer, der kendte ham bedst. De er selvsagt ikke enige om, hvem Samuel var og hvad der førte til hans død, så hvad er sandheden egentlig?

I Khemiris forfatterskab tager identitetsspørgsmålene ofte udgangspunkt i ens kulturelle tilhørsforhold, og i 2013 skrev Khemiri et åbent brev til Sveriges justitsminister Beatrice Ask som et svar på regeringens stramninger for papirløse indvandrere. I brevet beskriver han i glimt sine personlige oplevelser af racisme i Sverige, artiklen blev dengang Dagens Nyheters mest delte artikel nogensinde og kort efter blev den oversat og bragt i New York Times. Khemiri bor i dag i Stockholm og er far til to børn.