De første Afrika-romaner

Lessings debutroman ”The Grass is Singing”, 1950 (”Græsset synger”, 1952) er dybt præget af hendes oplevelse af Afrika med raceadskillelse og kolonialisme. Den handler om en fortvivlet og racistisk midaldrende kvinde, som har et kærlighedsforhold til sin tjener. Han ender med at myrde hende på grund af hendes angst og foragt for hans hudfarve. Det voldsomme forløb kan også forstås symbolsk som det undertrykte sorte Afrikas hævn over de hvide kolonisatorer.

27017894

Den første periode i Doris Lessings forfatterskab er udpræget realistisk og gennemtrængt af erfaringerne fra de politiske frigørelsesbevægelser i Afrika. Dette gælder også de mange noveller fra denne periode, som skildrer kolonialismen gennem de forhold, den skaber mellem mennesker.

De to første bind af Doris Lessings store udviklingsroman ”Children of Violence” (”Børn af vold”), bøgerne ”Martha Quest”, 1952 (på dansk i 1977) og ”Et ordentligt ægteskab”, 1954 (”Et ordentligt ægteskab”, 1978), viser også et bredt livsbillede af Afrika i mellemkrigstiden og under 2. verdenskrig med centrum i det hvide kolonialistiske borgerskab. Denne synsvinkel gør forfatterens menneskeskildring tragisk, for mange af de personer, hun beskriver, har udtømt deres muligheder for at forandre sig selv, eller de føler sig afmægtige i forhold til det samfund, de lever i.