Gennemgående temaer

Der er tre overordnede stikord ved værkerne i Pern-serien.

Det ene er, at læseren møder et detaljeret, konsistent og troværdigt univers, der vedvarende bygges videre på igennem alle bøgerne. Den røde tråd i de fire romaner om Pern er kultur- og naturbeskrivelserne, der danner en sammenhængskraft i de ellers løsrevne fortællinger om de enkelte personers skæbner. Detaljer så som at alle drikker den varme og opkvikkende morgendrik, Klah, der synes at have samme egenskaber som den jordiske kaffe, samt at man rider på løbedyr og ikke heste, skaber et indtryk af et univers, der ligner vores eget, men som eksisterer under helt andre naturlove.

Det andet stikord er dragerne og ildøglerne. Som det forklares i prologen til serien, er disse væsener opkaldt efter deres slående lighed med den jordiske sagnfigur – dragen. På den måde forklares det overnaturlige fænomen, og man accepterer som læser dragernes eksistens. Samvær og samtaler, samt venskab med drager og de små ildøgler fylder en stor del af hovedpersonernes liv og hverdag og er pudsigt nok med til at bygge nuancerede karakterer, som læseren kan se for sig.

Det tredje stikord, der er relevant at nævne i forbindelse med Anne McCaffreys serie, er, at læserne møder interessante og ambitiøse kvinder i forskellige aldre. McCaffrey lader lige så naturligt mænd som kvinder indtage scenen og viser, muligvis med et islæt af selvbiografiske erfaringer, hvordan Perns piger må kæmpe hårdt for at slå igennem. Det er en indbygget præmis ved McCaffreys forfatterskab, at hverken mænd eller kvinder får nogen naturlig forrang eller tildeles mere interesse fra forfatterens side.