Baggrund

Citat
“Mørkt på grund af den usynlige måne. Nætterne var nu kun en lille smule mørkere end dagene. Om dagen bevægede den fordrevne sol sig i et kredsløb rundt om Jorden som en sørgende mor der går rundt og rundt med en lampe.”

.
“Vejen”, s. 33.

Cormac McCarthy var egentlig ikke meget for, at offentligheden fulgte med i, hvad han lavede. Han mente, at hans egne tolkninger blot forurenede folks læseoplevelse og forstyrrede hans eget skrivearbejde. Men i takt med at hans forfatterskab blev berømt over det meste af verden, blødte McCarthy langsomt op. Da han i 2007 vandt Pulitzerprisen for “Vejen”, blev romanen samtidig månedens bog i tv-værten Oprah Winfreys bogklub. Da stillede den ellers sky McCarthy op til et interview, hvor han redegjorde en smule for sit forfatterskab. Interviewet afslørede en stilfærdig og venlig midaldrende mand, som stod i kraftig kontrast til sit foruroligende forfatterskab. 

Cormac McCarthy blev født på Rhode Island i 1933, men familien rykkede da han var ganske lille til Knoxville i Tennessee. McCarthy begyndte at læse på universitetet, men afbrød studierne for at melde sig til det amerikanske flyvevåben. Her tjente han et par år i Alaska og var desuden vært på en lokal radiostation. Siden vendte han tilbage til universitetet, men fuldendte aldrig studierne. I stedet udgav han sin første roman i 1965. Siden udgav McCarthy en række romaner i samarbejde med den samme redaktør som sit litterære forbillede, William Faulkner. McCarthys kommercielle gennembrud kom efter mange trange år som fattig forfatter i 1992, da han udgav den roste bestseller “Alle de smukke heste”, der samme år blev oversat til dansk. Siden har “Intet land for gamle mænd” (2005) og “Vejen” (2006) yderligere cementeret hans plads som en af Amerikas største forfattere og efter at begge film, med stor succes, blev filmatiseret i Hollywood-regi, er hans forfatterskab også nået ud til en bredere læsergruppe.

På trods af sin store succes var Cormac McCarthy ikke en mand med store armbevægelser. Han holdt sig mest for sig selv, var ikke en del af noget litterært miljø, men omgav sig i stedet med videnskabsfolk på universitetet i Santa Fe Institute i Texas, hvor han havde en stilling som husforfatter.