Baggrund

Citat
“Jeg fik lyst til at slå ham. Nej, faktisk havde jeg lyst til mere end det. Mere end noget andet ønskede jeg at være voldsom og dødsensfarlig, jeg ville være sådan en, ingen turde lægge sig ud med. En, der kunne skræmme Sam Uley fra vid og sans. Jeg ville være vampyr. Mit ønskes voldsomhed kom fuldstændig bag på mig og slog helt luften ud af mig. Det var det mest forbudte af alle ønsker – også selv om jeg kun ønskede det nu for at kunne vinde over min fjende – fordi det var det mest smertefulde.”

“Nymåne”, s. 289.

Stephenie Meyer, barn af forældrene Stephen og Candy Morgan, blev født juleaften 1973 i Hartford, Connecticut. Hun voksede op i Phoenix, Arizona, sammen med fem andre søskende. Hendes uddannelse er ikke specielt litterær, og selv bedyrer forfatteren, at hun aldrig har beskæftiget sig med at skrive, før hun en nat havde en meget levende drøm om en pige og en vampyr. Drømmen blev senere til kapitel 13 i bogen “Twilight”. Efter high school gik Meyer på Brigham Young University i Utah, hvor hun gennemførte en Bachelorgrad i engelsk i 1997.

Meyer beskriver sig selv som en ivrig læser, men ligesom hun først begyndte at høre musik i sit voksenliv, har det ikke været litterære ambitioner, der har præget hende. Faktisk må hun betegnes som prototypen på en amerikansk husmor med forholdsvis konservative værdier og et religiøst syn på tilværelsen. Hun giftede sig i 1994, som 21-årig, med Christian Meyer, som hun voksede op sammen med, og med tre sønner i huset valgte Stephenie at gå hjemme efter BA-graden. “Twiligt” blev skrevet en sommer, når hun havde tid mellem bleskift og pottetræning. I dag bor hun og familien i Cave Creek, Arizona, men har også et hjem på Marrowstone Island, og hvor det før var Stephenie, der var hjemmegående, er det nu hendes mand, der har taget jobbet med at passe børn og holde hus. Fordi Stephenie Meyer er mormon, er det nærliggende at indlæse religiøse motiver i hendes vampyrunivers, men selv afviser hun, at det skulle være intenderet. I interviews fremstår hun som en lidt ydmyg og meget taknemmelig forfatter, der stadig synes overrasket over sin egen succes. Til Entertainment Weekly har hun udtalt: “I read these other authors and I think, Now, that’s a good writer. I’m never going to reach that level. But I’m going to be a good storyteller. And what a thing to be!” (interview Karen Valby: Stephenie Meyer: Inside the Twilight Saga, Entertainment Weekly).

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Stephenie Meyer har ramt en guldåre med sin Twilight-serie, der foreløbig er solgt i over 100 millioner eksemplarer på verdensplan. Med filmatiseringerne af bøgerne er udbredelsen eksploderet, og der er vel i dag de færreste teenagepiger i den vestlige verden, der ikke drømmer lidt om Edward Cullen eller kan identificere sig med Bella.

Den enorme popularitet har dog også fået kritikere frem i lyset. En af de bedst sælgende i bogbranchen, gyserforfatteren Stephen King, mener at Stephenie Meyer overhovedet ikke kan skrive. I et interview med USA Weekend udtaler King: “Både J. K. Rowling og Stephenie Meyer skriver direkte til unge mennesker, men forskellen på de to er at Rowling er en fantastisk forfatter og Stephenie Meyer er intet værd som forfatter.”