Baggrund

Hans Henrik Møller er født i 1956 og voksede op i Rønne på Bornholm hos en hjemmegående mor og en far, der kørte øen rundt for at sælge varer til købmænd og bagere. Hans Henrik Møller er det yngste af fire børn, de andre et godt stykke ældre end ham. De andre flyttede hjemmefra, mens han endnu var lille, så Hans Henrik voksede i realiteten op som enebarn. Han gik i skole på Avangsskolen i Rønne, hvor han også senere gik i gymnasiet. Han blev fransksproglig student i 1975 og tog derefter til København for at læse videre. Hans Henrik Møller fortæller selv, at han skrev sin første bog som otteårig, kalkeret over en film, han havde set i fjernsynet, og han skrev sidenhen flere i samme genre: Hæsblæsende pasticher, der ikke bekymrede sig alt for meget om sproglige finesser.

Hans Henrik Møller daterer en afgørende begivenhed i sit forhold til at skrive til slutningen af folkeskolen, da klassen fik en ny dansklærer. Denne betonede den kreative side af faget og satte eleverne til at lave collager og skrive digte, ofte med et meget konkret, hverdagsagtigt udgangspunkt. Møller beskriver sine første digte som ret ubehjælpsomme, men de blev alligevel en øjenåbner: Gennem sproget blev det muligt at indtage og fordøje verden.  

Der blev læst en del i Hans Henrik Møllers barndomshjem. Både anerkendte klassikere og bøger af den mere kulørte slags. Det var en del af læsekulturen i hjemmet, at man altid var i gang med en bog. Hans Henrik Møller beskriver, hvordan han græd sig i søvn under dynen over ”Frændeløs”, tog på langfart med ”Peder Most” og følte åndeløse gys over ”Gøngehøvdingen” og Kulsoens forbandelser.

Udover at være skønlitterær forfatter har Hans Henrik Møller også en ph.d. i nordisk litteratur og en række faglitterære bøger og artikler bag sig. I 2007 tildelte Statens Kunstfond forfatteren et arbejdslegat på 50.000 kr. Derudover blev han i 2010 tildelt KulturBornholms kulturpris, og hvert efterår vil det nyoprettede Hans Henrik Møller Selskabet afholder symposier i Svaneke.