Baggrund

Citat
“Franskmændene kalder orgasmen for den lille død. Den lille død? Vorherrebevares, åndssvage frøædere, må jeg bede om at I indregner den gigantiske, altfortærende, selvkanibalistiske død som en faktor; den monstrøse, kvælende død, når din egen krop forråder dig og svulmelegemer rotter sig sammen og får ting til at stræbe opefter og åbne sig og modtage og reagere på den konstante pirrende, våde manøvre fra en partner der er ligeglad med din personlighed og skifter sengetøj umiddelbart efter at du er gået. For du vil komme til at gå, og det ved du.”
“Noget du skal vide”, s. 114.

Janni Olesen er født i 1975 i Aalborg, hvor hun boede de første ti år af sit liv. I midten af 1980’erne flyttede hun med sine forældre og lillebror til Hadsund, og her kom det nærliggende Hobro Gymnasium til at udgøre rammen for hendes sproglige studentereksamen i 1994. Gymnasiet var dog ikke et sted, hvor den unge Janni Olesen rigtig trivedes, for som hun selv har anført, så kunne hun “aldrig rigtig forstå de ambitiøse piger, som sad forrest og havde renskrevne opgaver liggende i professionelle plasticomslag i deres opslåede mapper 14 dage før deadline.” Efter gymnasiet boede Janni Olesen af et par omgange i England. I 2002 blev det til en uddannelse som cand. mag. i engelsk og psykologi, der dog ikke gav forfatteren anledning til synderlig stolthed, for som hun siger: “Der er stadig folk, der praler med en humaniora-grad. Det er patetisk, det svarer til at have en studentereksamen.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008). Siden den afsluttede uddannelse har Janni Olesen haft forskellige jobs, bl.a. som voksenunderviser, salgsassistent, slagteriarbejder, socialrådgiver og kommunal projektleder.

På trods af de mange omveje til forfattergerningen, vidste Janni Olesen allerede i en ung alder, at hun ville være forfatter. En dansklærer i syvende klasse var den første medvidende til forfatterambitionerne, erindrer Olesen: “Og hun tog det skam helt seriøst, at der sad en gammelklog 13-årig med hjemmepermanent i hendes havestol og bællede limonade og snakkede om at ville være forfatter.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008). Til trods for den tidlige ambition om livet som forfatter er selve skriveprocessen paradoksalt nok en problematisk ting for Janni Olesen: “Jeg kan faktisk ikke fordrage at skrive, så der gik nogle år, før jeg kom i gang. “Noget du skal vide” er det første, jeg har skrevet. Jeg har ikke haft noget at sige før den bog. Til gengæld var jeg fem år om den. Jeg skal tage mig enormt meget i nakken for at producere. Lige nu har jeg ikke noget at sige, så jeg graver meget have.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008).

I dag arbejder Janni Olesen i Jammerbugt Kommune ved siden af det forfattervirke, hun ønsker at kunne bedrive på fuld tid. Hun bor med sin kæreste i landsbyen Saltum nord for Aalborg.