janni olesen
Foto: Martin Dam Kristensen

Janni Olesen

cand.mag. Andreas Tonnesen, 2008. Blå bog og bibliografi opdateret 2019.
Top image group
janni olesen
Foto: Martin Dam Kristensen

Janni Olesen debuterede i marts 2008 med romanen “Noget du skal vide”. Romanen har fået mange anmelderroser med på vejen og er flere steder blevet udråbt til en vaskeægte generationsroman, der kommer under huden på dem, som blev født i 1970’erne. Olesens debut er en tour de force – fuld af både bidsk humor og reel indignation – udi denne generations seksuelle og egoistiske søgen. Men den understreger også de menneskelige omkostninger, som den selvcentrede og bindingsangste tilværelse fører med sig.

 

46835409

Blå bog

Født: September 1975 i Ålborg.

Uddannelse: Cand. mag. i engelsk og psykologi fra Aalborg universitet 2002.

Debut: Noget du skal vide, 2008.

Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris, 2008.

Seneste udgivelse: Hvad så hvis jeg er? Gyldendal, 2019. Ungdomsroman.

Artikel type
voksne

Baggrund

“Franskmændene kalder orgasmen for den lille død. Den lille død? Vorherrebevares, åndssvage frøædere, må jeg bede om at I indregner den gigantiske, altfortærende, selvkanibalistiske død som en faktor; den monstrøse, kvælende død, når din egen krop forråder dig og svulmelegemer rotter sig sammen og får ting til at stræbe opefter og åbne sig og modtage og reagere på den konstante pirrende, våde manøvre fra en partner der er ligeglad med din personlighed og skifter sengetøj umiddelbart efter at du er gået. For du vil komme til at gå, og det ved du.”
“Noget du skal vide”, s. 114.

Janni Olesen er født i 1975 i Aalborg, hvor hun boede de første ti år af sit liv. I midten af 1980’erne flyttede hun med sine forældre og lillebror til Hadsund, og her kom det nærliggende Hobro Gymnasium til at udgøre rammen for hendes sproglige studentereksamen i 1994. Gymnasiet var dog ikke et sted, hvor den unge Janni Olesen rigtig trivedes, for som hun selv har anført, så kunne hun “aldrig rigtig forstå de ambitiøse piger, som sad forrest og havde renskrevne opgaver liggende i professionelle plasticomslag i deres opslåede mapper 14 dage før deadline.” Efter gymnasiet boede Janni Olesen af et par omgange i England. I 2002 blev det til en uddannelse som cand. mag. i engelsk og psykologi, der dog ikke gav forfatteren anledning til synderlig stolthed, for som hun siger: “Der er stadig folk, der praler med en humaniora-grad. Det er patetisk, det svarer til at have en studentereksamen.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008). Siden den afsluttede uddannelse har Janni Olesen haft forskellige jobs, bl.a. som voksenunderviser, salgsassistent, slagteriarbejder, socialrådgiver og kommunal projektleder.

På trods af de mange omveje til forfattergerningen, vidste Janni Olesen allerede i en ung alder, at hun ville være forfatter. En dansklærer i syvende klasse var den første medvidende til forfatterambitionerne, erindrer Olesen: “Og hun tog det skam helt seriøst, at der sad en gammelklog 13-årig med hjemmepermanent i hendes havestol og bællede limonade og snakkede om at ville være forfatter.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008). Til trods for den tidlige ambition om livet som forfatter er selve skriveprocessen paradoksalt nok en problematisk ting for Janni Olesen: “Jeg kan faktisk ikke fordrage at skrive, så der gik nogle år, før jeg kom i gang. “Noget du skal vide” er det første, jeg har skrevet. Jeg har ikke haft noget at sige før den bog. Til gengæld var jeg fem år om den. Jeg skal tage mig enormt meget i nakken for at producere. Lige nu har jeg ikke noget at sige, så jeg graver meget have.” (Janni Olesen i interview via mail med Andreas Tonnesen, maj 2008).

I dag arbejder Janni Olesen i Jammerbugt Kommune ved siden af det forfattervirke, hun ønsker at kunne bedrive på fuld tid. Hun bor med sin kæreste i landsbyen Saltum nord for Aalborg.

En generations trængsler med kærligheden

“Senere kom Maria hjem igen og græd meget. Hun var ked af alt det hun mistede, sagde hun. – Vi taler så godt sammen, og jeg elsker dig jo så meget, Jakob, det ved du! Ja, hvis vi virkelig var enige om det, var der vel ingen grund til at metakommunikere omkring det, men okay. Jeg kiggede på hende, jeg kiggede igennem hende og hendes ansigt blev en beigefarvet plamage i udkanten af mit synsfelt. Det værste er at det ikke bliver nemmere. Det bliver bare grimmere, fordi man brænder så monumentalt store broer bag sig.”
Janni Olesen: “Noget du skal vide”, side 92-93.

I Janni Olesens debut “Noget du skal vide” fra 2008 følger vi Jakob, Elisa og Thomas, tre unge i 25-35 års alderen, hvis veje krydses via voksenuddannelsescenteret (VUC) i Aalborg. Jakob er i midten af tyverne og i gang med at supplere sin gamle “pladderhumanistiske” studentereksamen. Han er dygtig, men de mange uddannelsesmuligheder, der står åbne for ham, vækker ingen videre begejstring. Efter en udsvævende ungdom udlever Jakob parlivets tosomhed sammen med den kønne, men usikre Maria. Der er dog ikke tale om en velfungerende endsige harmonisk tosomhed. For Jakob og Marias forhold er ved at krakelere, og bag rutinernes trygge overflade har de mistet kontakten med hinanden. Desuden er den rastløse og søgende Jakob ved at få øjnene op for sin egen gryende homoseksualitet. Efter længere tids skjult surferi på datingsites på internettet realiserer Jakob sine homoseksuelle fantasier med Thomas.

Thomas er underviser på Aalborgs VUC og lever i et tilsyneladende velfungerende forhold. Men han er sin kæreste utro, og i det skjulte har han adskillige forhold med både mænd og kvinder. Thomas er romanens mest kyniske og egoistiske figur, der uden at blinke definerer opfattelsen af sine forhold med ordene: “Jeg knalder hvem jeg vil, og hvis kællingen er stram nok, gør det ikke noget at der er 15 centimeter bonus foran”. Thomas er om nogen den figur i romanen, der inkarnerer opfattelsen af andre mennesker som redskaber eller seksuelle muligheder, som hensynsløst kan bruges til at fremme egen nydelse.

27161502

Romanens tredje hovedfigur er Elisa, der er Jakobs underviser på VUC. Elisa har også sin del af lig i lasten: Forældre der fortalte hende, at hun ikke kunne noget, et psykisk sammenbrud og en kortvarig indlæggelse i sin ungdom, og derudover har hun henlevet nogle år i et lækkert indrettet, men livløst forhold til en ældre fyr. Som et udslag af lavt selvværd og en uforløst længsel efter en mand forelsker Elisa sig i den kvikke og kønne elev Jakob. Det er dog en kærlighed, der ikke kan realiseres i virkeligheden, men som til gengæld kan bruges til at fantasere om et forhold fuld af tillid, ærlighed og ømhed. Den slags forhold, som der ikke synes at være plads til i den nutidige verden, romanen skildrer. I stedet indleder Elisa en affære med den kyniske Thomas. En affære der kun glimtvis kan give Elisa den intimitet, hun savner, og som samtidig gør hende til en underdanig og lidende skikkelse, fordi Thomas i sine forhold – også i forholdet til Jakob – udfolder en aggressiv, selvcentreret og udnyttende drift, der grænser til det sadistiske.

Janni Olesen har med Aalborg og VUC som handlingsramme og med en 1. persons fortællerstemme, der overbevisende giver udtryk for tanker og følelsesliv hos historiens hoved- og bifigurer, skabt en realistisk grundtone i sin bog. En række passager i kursiv synes at åbne op for en stemme, der repræsenterer figurernes indre driftsrum fjernt fra det borgerlige og velordnede livs pæne facade – og her udfoldes et rum præget af lyst og aggressioner. Men forfatteren benytter også en mere distanceret 3. person fortællerstemme, hvor sproget på en gang er ironiserende og båret af reel indignation, og hvor romanens karakterer, deres seksuelle og egoistiske brug og misbrug af hinanden, udstilles med en skarp og kritisk pen.