Tæt på Paradis: Ikke så langt fra helvede

Den populære backpacker-destination Ko Phangnan i Thailand er ved første øjekast “Tæt på Paradis” i Thomas Qvortrups debutroman af samme navn fra 2002. Men for romanens tre hovedpersoner, de australske drengerøve Aaron, Ian og Johnny, er det også uendeligt langt fra paradis: De nyder godt nok det vilde liv på stranden med andre unge, men i virkeligheden fungerer stranden som et slags fængsel på ubestemt tid, da de er på flugt fra et sexdrab, de begik i Australien syv måneder tidligere.

24077810

Hele romanens handling udspiller sig på Ko Phangnan. Her lever de på en diæt bestående af Coca Cola, cigaretter, alkohol og stoffer. Især egnsspecialiteten Sang-Som, der er en spand med is, alkohol og sodavand, er populær til de fester, som er det væsentligste element i fyrenes tilværelse. Derudover går dagene med et par timers søvn, morgenmad på The Old Lamp samt solbadning og dykkerture ved stranden. Der er dog et månedligt afbræk fra den daglige rutine, når Full Moon-festen sætter Ko Phangnan på den anden ende.

Aron financierer opholdet med penge, han har arvet, idet begge hans forældre er døde. Det er også Aron, der tager på de risikofyldte kurérture til Bangkok for at købe store ladninger stoffer til sine venner. Og så er det Aron, der ser usandsynligt godt ud og kan score de lækreste “babes” på feriestedet, inklusive den unge, danske pige Maria, som dukker op midt i romanens handling. En anden flot pige er Vickie, som er blevet droppet af Aron, men nu kommer sammen med hans gode ven Johnny. Samtidig starter hun en affære med Heather, der kommer sammen med den sidste fyr i trekløveret, Ian.

Fortællervinklen i “Tæt på Paradis” skifter mellem Aaron, Johnny, Ian, Maria og Vickie. Det betyder, at nogle situationer bliver fortalt to gange, men ud fra to forskellige synspunkter. Det betyder også, at man som læser har en mere samlet viden om forskellige hemmeligheder og overvejelser, end romanfigurerne besidder. Sproget er meget ligetil, da den hverdagslige talesprogsform præger dialogerne og de forskellige fortælleres tankegang. Bandeord som “sgu” og “fuck” og drillerier som “din fede idiot” samt sarkastiske bemærkninger er dominerende i dialogerne.

Hierarkiet mellem de tre fyre er et væsentlig tema i romanen. Johnny placerer sig solidt i midten som en easy going fyr, der holder humøret oppe. Ian er lidt af en outsider. Han er næsten hele tiden sur og irriteret, fordi han er træt af at befinde sig i Thailand på ubestemt tid. En fængselsdom i Australien kan han i virkeligheden bedre forholde sig til, for så vil straffen have en konkret form, der kan måles i år. Samtidig skranter Ians helbred, han hoster blod op og har nogle gange svært ved at få vejret.

Aaron er bedre til at håndtere deres venteposition, og det er også ham, der tog initiativet til flugten, efter de i en rus af stoffer havde voldtaget og dræbt en ung pige i Sydney. Aron fremstår på mange måder som en karismatisk fyr. Han tiltrækker sig opmærksomhed med sit gode udseende, dyre vaner og fremturende adfærd. Men han fremstår også som en psykopat, for han er ligeså meget tyran, som charmør. Aaron nærer et voldsomt had til jøder. Det had resulterer i vold, da Aaron en aften på et diskotek overfalder en jøde ved at vansire hans ansigt med en smadret flaske. Hippier provokerer ham lige så meget, fordi han opfatter deres fredselskende ideologi som et tegn på svaghed. Ian har tilsyneladende gennemskuet ham, når han tænker: “Alt hvad han gør, er velovervejet, ned til den mindste detalje. Han er en controlfreak”. Det lykkes også Aaron at fordærve den 19-årige Maria. Først er han nærmest forelsket i hende, men hun er så forhippet på at passe ind i slænget, at hun begynder at tage koke som Aaron, så hun til sidst bliver afhængig. De andre i gruppen påtaler ham for ikke at passe bedre på hende, men udnyttelsen fortsætter.

Bag personskildringerne ligger hverdagen og slår ind over fyrene som monotone bølger. Dagene ligner hinanden, og efterhånden bliver det sværere at finde underholdning i forbrug på restauranter og i misbrug af stoffer, thailændere, sprut og piger. For Ian bliver det til sidst uudholdeligt, og så kommer det endelige opgør med Aaron.