Genrer og tematikker

Hanne Reintofts skønlitterære forfatterskab består udelukkende af historiske romaner, der belyser væsentlige, faktuelle epoker i Danmarkshistorien fra middelalderen og frem til år 1900. Det er fortalt i en stil, der minder om krøniker, fordi de historiske begivenheder har så væsentlig en vægt i historierne. Formålet med dem er nemlig at vise, hvordan de sociale, politiske og religiøse strømninger, der gør sig gældende på de forskellige tidspunkter, får indflydelse på almindelige borgeres liv. Det bliver tydeligt, fordi Hanne Reintoft bevidst vælger romankarakterer, der enten direkte repræsenterer de forskellige strømninger eller får deres tilværelse påvirket direkte af dem på en helt afgørende måde.

Som et stærkt virkemiddel bruger Hanne Reintoft et sprog og et ordforråd, der efterligner de pågældende historiske perioder, så man som læser netop får fornemmelsen af, at fortælleren er en samtidig krønikeskriver. I både “Strejf af nådens vinge” og i “Ravns føde” er der en ordliste, hvor den nutidige læser kan hente hjælp til at forstå glemte ord som bolsmål, bagerset, simler, koncilium og så videre. Derudover rummer de fire af værkerne – “Strejf af nådens vinge”, “Hjertebånd”, “Last og brast” og “Nu er det længe siden” – både en oversigt med historiske årstal og fakta samt et efterskrift med en kort opsummering af den historiske udvikling i årene, der følger efter fortællingernes afslutning.

Selvom fortællingerne tegner portrætter af livet i danske hjem i alle samfundslag, så er især bøndernes kamp for overlevelse og senere selvstændighed og kvindernes kamp for selvbestemmelse og indflydelse, helt centrale temaer i forfatterskabet, som derigennem får et stærkt socialrealistisk præg. Her mærker man som læser Hanne Reintofts egen baggrund som socialrådgiver, hvor hun har fungeret som frontkæmper for såvel de svagest stillede som kvinderne siden 1950’erne.