Slægtskaber

Jørn Riel er en forfatter man gerne sætter i bås, men det yder ham ikke retfærdighed. Selv er han ganske tilfreds med at være ” arktisk, morsom fortæller”, men hans fortællinger fra Afrika og Østen viser større dybde end som så.

At rejse ud blandt indfødte og senere nedskrive sine oplevelser er ikke noget nyt i verdenslitteraturen – og det er heller ikke noget nyt, at disse historier er både morsomme og tankevækkende. Jack London var pioner i samme genre med sine røverhistorier fra guldgravertidens Alaska og John Steinbeck og hans fortællinger om dagdrivere og vagabonder kan nævnes i samme åndedrag. Fælles er indlevelsen og menneskekendskabet.

Men først og fremmest er Jørn Riel en ”Story Teller” i bedste Karen Blixen stil. Han bygger videre på den tradition man både kan finde i Afrika, Arktis og Østen – ja blandt de fleste såkaldt ”primitive” folkeslag – nemlig traditionen for den mundtlige overlevering, traditionen for fortællingen, som viderebringer af kulturens traditioner og erindringer.