Jørn Riel

Artikel type
voksne
bibliotekar, cand.mag. Peter Tværmose Nielsen. 2004.
Main image
Riel, Jørn
Foto: POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet prosa om livet i Grønland og andre steder på kloden. ”Skrønen” er hans foretrukne fortælleform. Derudover Sangen om livet.

Jørn Riel blev født i Odense i 1931 og havde ifølge egne erindringer en ganske lys og harmonisk barndom. Senere flyttede familien til København da Jørn Riels far blev kongelig hoffrisør. Det var noget af en omvæltning at flytte til hovedstaden, og tiden i København er glimrende beskrevet i den delvist selvbiografiske trilogi Du bor i dit navn (1976).

Allerede som ung havde Jørn Riel en kraftig udlængsel. København lige efter 2. Verdenskrig var ikke altid lige morsom og allerede som 15 årig – i 1947 – tog han på tommelfingeren til Paris med en kammerat efter at have bildt sin far ind, at han tog på cykeltur til Jylland. Dette har været lidt af et eventyr i efterkrigstidens hærgede Europa – og hans far var da også lidt stolt af ham, siger Jørn Riel selv.

I gymnasiet hørte Jørn Riel om Lauge Kochs Grønlandsekspedition og ønskede at komme på navigationsskole for at kvalificere sig til at komme med – et projekt hans far støttede fuldt ud. Indtil han kunne komme med på ekspeditionen tilfredsstillede han sin udlængsel og hang til eksotiske eventyr på Nationalmuseets etnografiske afdeling. I 1951 kom han med på den to-årige Lauge Koch ekspedition. Det blev siden til ti år i Grønland.

 

52595967

Blå bog

Født: 1931 i Odense.

Bopæl: Kuala Lumpur og Småland i Sverige – derudover resten af verden.

Familieforhold: Gift i 1969 med svenske Anett med hvem han har sønnen Peter og adoptivdatteren Chindar.

Uddannelse: Navigation og radiokommunikation.

Debut: En fortælling hvoraf man får et smukt ansigt (1970). Første bind af en romantrilogi, der i løbet af 1971-72 også kom til at omfatte ”Vorherres rævefælde” og ”Det første af altings fest”.

Priser i udvalg: Engangsydelser fra Statens Kunstfond. Tom Kristensen legatet 1993, De Gyldne Laurbær (for ”Cirkulæret og andre skrøner”) 1995, Drassows Legat 1996, Henri Nathansens Mindelegat 2004. Akademiets Store Pris, 2010. Otto B. Lindhardt-prisen, 2014.

Hovedværker: ”Sangen for livet”, ”Du bor i dit navn” – og de ti skrønesamlinger.

Seneste udgivelse: Mit livs skrøne : En slags memoirer. Lindhardt og Ringhof, 2016.

 

Hør lydklip fra 'Signalkanonen og andre skrøner'