Skrønerne

Jørn Riels ti skrønesamlinger om de udstationerede fangstfolk i Nordøstgrønland er den røde tråd i forfatterskabet. Den kolde jomfru og andre skrøner udkom i 1974 og den seneste – Forliset og andre skrøner – udkom 1996. I dette spænd på toogtyve år har Jørn Riel formået at fastholde sine personer og sin underfundige humor i alle ti bind.

26710278

I tiden efter 2. Verdenskrig havde man fra dansk side udstationeret fangstfolk i Nordøstgrønland – ikke så meget for økonomiens skyld, men snarere for at opretholde dansk suverænitet over landet, som ellers også Norge var interesseret i. Det er disse fangstfolk skrønerne handler om – omend omskrevet til fiktion - og det er disse originalers røverhistorier Jørn Riel viderefortæller, så man ikke kan undgå at sidde og klukle.

Det er det store i det små, Jørn Riel formår at videreformidle; det er historierne om polarkuller og drikkegilder, om ensomhed og om at finde sig selv. Jørn Riels fangstfolk er festlige og småtossede, men i dem alle kan man genfinde sig selv og skrønerne er et spejl holdt op for vores civiliserede samfund. Stop piben, hæld en sjus op og nyd disse fortællinger – de er guld værd.