Det skete

Citat
“Hvis det så bare havde været kaninen, hun skammede sig over. Men hun havde mistet noget. En friskhed, det adrætte svar på en morsomhed. Strengheden, al den strenghed der skulle til, det blev som en slags nyresten i sindet. Små, fine sandkorn der sleb nye facetter frem og andre af. Hun stod dér og opdagede det foran ham. At hun var forandret. At det havde forandret hende.”
Marina Cecilie Roné: “Det skete”, side 72.

Marina Cecilie Ronés “Det skete” fra 2010 er en uafhængig fortsættelse af romanen “N.I.M.B.Y. Not in my backyard”. Den handler om 44-årige Helene, der tager fire uger alene til Fanø omkring et år efter sin mands død for at teste, hvordan hun vil klare sig uden madpakker, der skal smøres og skoletasker, der skal pakkes. Vil hun synke til bunds i sin sorg uden dagligdagens sysler til at aflede opmærksomheden fra hendes sorg? På Fanø får hun tid til at tænke over sit liv, fra barndom og ungdom til mødet med sin mand og senere hen hans sygdomsforløb. Hun adopterer en vild kanin og møder kirurgen Mads, som gemmer på en tragisk hemmelighed.

“Det skete” springer i tid, somme tider fra afsnit til afsnit, fra situationer i Helenes barndom og ungdom til tanker og oplevelser på Fanø. Beskrivelserne fra fortiden giver læseren en større forståelse for og identifikation med Helene, fordi der kan trækkes tråde mellem begivenhederne. F.eks. spiller seksuelle oplevelser i den tidligere pubertet med faderens ven, F., stadig en rolle for Helenes opfattelse af sig selv, begær og mænd, ligesom det har indflydelse på hendes forhold til forældrene.

28160666

Sproget er, ligesom i den forrige roman, enkelt og ukompliceret med korte sætninger og mange dialoger, men det har flere lag. Man fornemmer som læser, at ikke alt bliver sagt, og man må derfor selv udfylde hullerne i teksten. F.eks. udtrykkes de svære følelser sjældent eksplicit i teksten, de kommer derimod til udtryk i personernes dialoger og beskrivelserne af deres reaktioner på hinanden.

Romanen beskæftiger sig med temaer som seksualitet, lyst og kærlighed. Ligesom i debutudgivelsen “Ud af et skød” berører “Det skete” på en subtil og samtidig ligefrem måde den hårfine grænse mellem barn og voksen samt barnets nysgerrighed over for det seksuelle. Den manglende, eller svage, faderfigur er, ligesom i debuten, også et træk i denne roman. Ensomheden og den vedvarende sorg ligger under romanens beskrivelser af tanker, oplevelser og dialoger, som en grundtone i bogen. Ikke kun sorgen over at miste den mand, hun elsker og savner, men også sorgen over forældrenes mislykkede ægteskab samt sorgen over at miste uskyld.

Ligesom Marina Cecilie Ronés forrige roman er grundtanken i “Det skete”, at livet går videre, uanset hvad der sker for os af gode og dårlige ting. Selv om det kan være svært at forstå, acceptere og leve med.