Kærlighedskrigeren

Citat
“Jeg gik ad lange hvidmalede gange, men selvom mine fødder rørte gulvet, havde jeg en følelse af at svæve. Jeg var i den mærkeligste tilstand: Samtidig som jeg gik ad de hvide gange, prøvede jeg at forstå hvorfor jeg havde været så tynget af skyld på rejsen.”
“Kærlighedskrigeren”, side 168.

Morten Sabroes “Kærlighedskrigeren” fra 2008 er en selvstændig fortsættelse af “Du som er i himlen”. Forfatteren rejser igen til USA, denne gang for at skrive en roman om den unge danske mand Kevin Kammer, der efter 11. september 2001 meldte sig til den amerikanske hær. I USA møder forfatteren Kevin og hans familie og opsøger også en kvinde, han mødte 18 år tidligere. En kvinde, der engang skrev en bog om at kæmpe for kærligheden, men som endte med at brænde bogen.

27476236

Bogen blander, ligesom “Du som er i himlen”, fiktion, selvbiografi, refleksion og dagbogsoptegnelser og handler på den måde i høj grad om Morten Sabroe selv, bl.a. om de tanker, han gjorde sig lige inden og lige efter udgivelsen af bogen om moderen. I efterdønningerne fra bogens udgivelse fylder både følelsen af at blive svigtet og selvforagten ved at udstille svigtet til offentligt skue.

Bogen handler også om alle de soldater, amerikanske såvel som danske, som vælger at gå i krig. Bl.a. behandler bogen, hvorfor de unge mænd vælger at gå i krig, omverdenens syn på dem, og om det er muligt at leve et almindeligt liv bagefter. Temaerne er bl.a. svigt, kærlighed og tilgivelse.

Bogens overordnede tema tager udgangspunkt i Shakespeares citat fra “Hamlet”: “Above all: To thine own self be true.”

Bogen følger Sabroes refleksioner over problemet i at være tro mod sit eget selv, hvis selvet rummer en mangfoldighed af sider og roller. Sabroe beskriver, hvordan han livet igennem har været fanget i selvbilleder, han kunne gemme sig i, frem for at træde ud af dem og være tro mod sig selv og sine handlinger.