Den store depressionsroman

Citat
“The Grapes of Wrath er en af de vigtigste værker i Steinbecks forfatterskab, der med sine barske beskrivelser, sociale bevidsthed og engagement satte ord og billeder på nogle af de følelser, som mange amerikanere følte under depressionen i 1930’erne.”

“The Grapes of Wrath” fra 1939 (“Vredens Druer”, 1939) er en moderne folkevandringssaga fra 1930’erne om Oklahomas forgældede bønder, der tvinges fra hus og hjem på grund af tørke og økonomisk krise.

Omdrejningspunktet er familien Joad, der pakker alle ejendele ned i et udslidt vrag af en bil og ligesom tusinder af andre fortvivlede farmere fra Midtvesten sætter kurs mod Californien. Her lokkes der med arbejde som frugtplukkere på de californiske plantager. Da familien Joad langt om længe når frem, kan de blot konstatere, at mange før dem har fået samme ide, og at Californien langtfra flyder med arbejde, mælk og honning. I stedet bliver de skamløst udnyttet og ender arbejds- og hjemløse på landevejen.

29512507

I den ene rystende skildring efter den anden bukker folk under for sult og desperation i en verden, hvor penge er vigtigere end mennesker. Steinbeck understreger konstant, at tilflytternes store lidelser og elendighed ikke skyldes det dårlige vejr eller uheld, men derimod deres medmenneskers selviskhed. Simpel egennytte tilskynder landejerne til at opretholde et system, hvor de omrejsende arbejdere bliver behandlet som dyr, drevet fra én trist arbejdslejr til den næste.

Arbejdernes opførsel over for hinanden ender med at stå i direkte kontrast til denne egoisme. Bevidste om at deres levebrød afhænger af deres hengivenhed over for, hvad der er bedst for fællesskabet, forener de undertrykte landarbejdere sig, og deler deres håb og drømme såvel som deres byrder. Familien Joad fremstår i denne sammenhæng som forbilledlige karakterer i deres stædige modstand mod at lade sig knække. Steinbeck synes hele tiden opsat på at understrege deres værdighed og hæderlighed; han viser nødvendigheden i at opretholde respekt for sig selv for at kunne overleve åndeligt.

“The Grapes of Wrath” er en af de vigtigste værker i Steinbecks forfatterskab, der med sine barske beskrivelser, sociale bevidsthed og engagement satte ord og billeder på nogle af de følelser, som mange amerikanere følte under depressionen i 1930’erne.

Bogen blev fremragende filmatiseret af John Ford i 1940 med Henry Fonda i hovedrollen som Tom Joad, og filmen vandt fortjent en Oscar for bedste instruktion. Den er også et af filmhistoriens første eksempler på en road-movie.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Vredens druer"