Det er ikke blot den hvide amerikanske arbejderklasse, der nyder godt af Steinbecks sociale engagement. Også kulturelle minoriteter og oprindeligt indfødte befolkningsgrupper, kan finde en forkæmper i ham. “The Pearl” skrevet i 1947 (“Perlen”, 1947) er historien om Kino, en fattig perlefisker, der nedstammer fra Mexicos oprindelige indianske befolkning. Han oplever at blive behandlet med nedladende arrogance af de selvsamme spaniere, hvis forfædre koloniserede landet gennem en blodig erobringskrig og brutal undertrykkelse.
28079923
Kinos søn bliver stukket af en skorpion og har brug for behandling, men lægen afviser den desperate far på det groveste, da han ikke har råd til medicinen. I “The Pearl” kan man også finde Steinbecks harmfulde kritik af materialismens og især penges skadelige kræfter. Da Kino senere finder en kæmpestor perle, virker det i starten som en gave fra guderne. Men i stedet for straks at sælge perlen, så han kan få helbredt sin søn, forandrer Kino sig fra at være glad og tilfreds til en grådig og mistroisk person, der vogter over sin skat. Til en vis grad er hans paranoia velbegrundet, for da rygtet om perlen spredes, prøver alle i den lille fattige landsby at udnytte ham. Historien ender tragisk, da Kinos søn dør, og i afmagt smider han perlen tilbage i havet.
“The Pearl” kan læses som en lignelse i den bibelske tradition, hvor perlen symboliserer grådighed og automatisk frembringer menneskets dårligste egenskaber. I så fald vil Kinos tilbagelevering af perlen og den afsværgelse af materiel rigdom, der ligger implicit i denne gestus, indikere at han har lært en moralsk lærestreg. Men det er en lærestreg, der i sidste ende har kostet ham mere, end selv den kæmpestore perle er værd.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Perlen"