Darling River

Citat
”Dolores er et ildevarslende navn til en pige Jeg foretrækker Lo. Indtil jeg fyldte sytten, troede jeg at jeg ville dø ligesom hende, Dolores Haze, flænset i barselsmerte. At jeg overlevede, gjorde mig mere forvirret end lettet. Jeg fortsatte med at vågne og spise og trække vejret, men jeg havde mistet noget afgørende, instinktet til at overleve, driften til at bryde op og skabe mig mit eget liv.”
”Darling River”, s. 25.

Sara Stridsbergs tredje roman ”Darling River” fra 2010 (”Darling River”, 2010) har undertitlen ”Doloresvariationer”, og det er faktisk en meget god beskrivelse af både romanens plot og formsprog. Dolores Haze er en karakter, Stridsberg har lånt fra Vladimir Nabokovs kontroversielle roman om pigen af samme navn, bedre kendt som Lolita.

Om Nabokov-inspirationen siger Stridsberg: ”Før jeg læste romanen, vidste jeg for eksempel ikke, at Lolita døde i barselsseng. Der er noget umådelig sørgeligt over at gå direkte fra barndom til graven, og jeg opdagede, at hvis man så på pigen Lolita gennem det begærende blik, så fandtes kun barndommen og døden, intet imellem … Jeg ønskede at skrive den del af Lolitas historie, som ikke findes i bogen. Og så begyndte jeg at skrive med denne roman eller mod den.” (Lise Garsdal: ”Stridsberg: Jeg følte mig beskidt, ækel og grotesk”. Politiken, 2010-09-10).

28388462

Stridsberg undersøger Lolita-figuren fra fire forskellige vinker eller ”Doloresvariationer” om man vil. De fire spor i romanen krydser aldrig hinanden, men deres fortællinger er tematisk tæt forbundet. Den ene historie handler om pigen Lo, kort for Dolores, der om natten kører rundt med sin far omkring floden Darling River og sælger sig selv til mænd, mens hendes far holder vagt. Det andet spor handler om en rastløs fotograf, der har forladt sit barn og mand for at flakke ensom rundt i verden.

Det tredje spor følger Nabokovs Lolita, fra hun slap væk fra Humbert Humbert og til hun dør i barselssengen.

Den fjerde historie handler om gal videnskabsmand, der på sadistisk vis forsøger at lære en abe i fangenskab at tegne. Denne sidste historie er inspireret af Nabokovs egen forklaring på, hvordan han fandt på historien om Lolita: Han hævdede at have læst en artikel om denne videnskabsmand, og at ”Lolita” udsprang fra den historie.