Kazuki Takahashi

journalist Marianne Larsen og stud.mag. Susanne Nørgaard, iBureauet/Dagbladet Information. 2006.
Main image
Takahashi, Kazuki
Foto: Peter Endig

Det er nok de færreste voksne vesterlændinge som er klare over, hvem Kazuki Takahashi er. Til gengæld ved de fleste skolebørn, hvad det drejer sig om, hvis talen falder på “Yu-Gi-Oh!”. Kazuki Takahashis mangaserie “Yu-Gi-Oh!” er inden for de sidste ti år solgt i over 23 millioner eksemplarer på verdensplan. Serien om den spilleglade japanske dreng Yugi, hans venner og deres kamp mod onde skurke i et magisk spilunivers har herhjemme været en af de største mangasuccesser hidtil. Fortællingen udspiller sig i et univers, hvor sammenhold mellem venner er det vigtigste her i livet, og hvor ondskab og fjender skal bekæmpes med retfærdighed og mod. Takahashi formår med sit dynamiske billedsprog og sine lange kampscener at fastholde sine unge læsere i spænding til allersidste side i det 38. bind.

25439864

Blå bog

  • Født: 4. oktober 1961 i Tokyo, Japan.
  • Uddannelse: Ukendt
  • Debut: Kort serie i det japanske mangamagasin “Shonen Jump”, 1991.
  • Forlag i Danmark: Carlsen a/s.
  • Seneste udgivelse: Yu-Gi-Oh! Bind 1-38. Udgivet i Japan i ugemagasinet for manga, Shonen Jump og forlaget Shueisha fra 1996-2004, og i Danmark fra Forlaget Carlsen a/s fra 2004-2006.
Artikel type
illustratorer

Baggrund

“Vis så dine små brødre, hvordan man kæmper en ærlig kamp. Som en ægte duellant. Jeg har mine venner! Du har dine brødre! Så husk, når man ikke er alene, er man stærk!” (Yugis gode ven Jonouchi til Esper Roba).

“Yu-Gi-Oh!”, bind 18.

Der findes ikke mange tilgængelige oplysninger om Kazuki Takahashi, selvom hans serie “Yu-Gi-Oh!” er en af de mest solgte mangaer overhovedet. I løbet af sin karriere har han kun givet to interviews, hvori han udtaler sig om sin serie og sit arbejde og kun ganske lidt om sig selv, sin opvækst og uddannelse.

Kazuki Takahashi blev født den 4. oktober 1961 i Tokyo, Japan. Han var allerede som barn meget glad for at tegne, og selvom hans egentlige drøm var at blive spildesigner, forsøgte han sig som teenager med at tegne manga. Hans første historie var en komedie om et gymnasium, og den blev bragt i det japanske ugemagasin for manga “Shonen Jump”. Den blev dog ifølge ham selv et kæmpe flop.

Takahashis egentlige gennembrud kom med serien “Yu-Gi-Oh”, som udkom første gang i “Shonen Jump” i 1996. Den har siden gået sin sejrsgang verden over og består af i alt 38 bind. Historien i “Yu-Gi-Oh” sætter temaer som venskab, konkurrence og mod på dagsordenen, og den har vundet stor popularitet blandt børn og unge med sine dynamiske billeder og lange kampscener proppet med lydord som “badamn”, “wow” og “ta-daa”.

I dag har Takahashi en arbejdsuge, hvor han tirsdag og onsdag skriver sine historier, og torsdag til søndag tegner han. Det efterlader en enkelt ugentlig fridag hver mandag fra det lille bykontor i Tokyo, hvor Takahashi sidder sammen med fem unge medarbejdere. “Yu-Gi-Oh!”-serien er i princippet færdig, men fortsætter som “Yu-Gi-Oh!R” med 19 ugentlige sider i “Shonen Jump”. Det er endnu uvist, hvornår fortsættelsen af serien kommer til Danmark.

Kort om mangagenren

Kazuki Takahashis tegneserier tilhører den japanske tegneserieform, manga. De fleste kender mangaen for dens figurer med kæmpestore øjne, strittende frisurer og vigende hager, som optræder på de mange actionprægede sort/hvide billeder, der hviner af fartstriber og lydord. Med sit stærkt visuelle udtryk ryster manga leg, alvor og spænding sammen i en kæmpe eksplosion, og figurer og historier udvikler sig over mange sider og lang tid – nogle gange over flere generationer.

I Japan læser man fra højre mod venstre, og da det er meget omkostningskrævende at ombryde layoutet til den vestlige læsemåde, vælger de fleste forlag at bibeholde den japanske læseretning. Slår du op på den sidste side i den danske oversættelse af “Yu-Gi-Oh!” (hvis du troede det var den første), får du en advarsel: “Stop! Det her er ikke den første side. Yu-Gi-Oh! er en japansk tegneserie, og da japanerne læser deres bøger bagfra og fra højre mod venstre, må du nok også hellere klappe bogen i, vende den om og begynde fra den anden ende!” Man starter altså ’bagfra’, og læser tegningerne fra øverste højre hjørne til nederste venstre.

Manga er en genre, der bruges til alt fra virksomhedsmanualer til romantiske spændingsserier, gribende krigserindringer og historier om arkæologi eller porno. I Japan bliver langt de fleste serier først udgivet kapitelvis i et mangamagasin og efterfølgende samlet i lommebøger, som vi kender det herhjemme. Lommebøgerne er i sort/hvid og ofte så tykke som telefonbøger – og så er de billige. De mest succesfulde får et længerevarende efterliv i hardcoverudgaver. Læs mere i Faktalinket om Manga

Den japanske tegneserieindustri er i dag verdens største. Den årlige omsætning kan tælles i milliarder, hvilket især skyldes, at manga i Japan læses af alle aldersgrupper. Herhjemme har manga de seneste fem-seks år også vundet store markedsandele og en stor fanskare blandt både drenge og piger. Den udgives stadig primært til børn og unge af forlag som Carlsen, Mangismo og Egmont, og gode bud er den actionfyldte serie “Dragon Ball” eller “Ranma 1/2”, hvor hovedpersonen skifter køn, når han/hun kommer i kontakt med varmt vand. De sidste par års helt store succes var dog netop Kazuki Takahashis “Yu-Gi-Oh!”, som med sin magiske spilverden, kombineret med hverdagshistorier fra en japansk skolegård, har fået kultstatus blandt mangafans.