Kazuki Takahashis tegneserier tilhører den japanske tegneserieform, manga. De fleste kender mangaen for dens figurer med kæmpestore øjne, strittende frisurer og vigende hager, som optræder på de mange actionprægede sort/hvide billeder, der hviner af fartstriber og lydord. Med sit stærkt visuelle udtryk ryster manga leg, alvor og spænding sammen i en kæmpe eksplosion, og figurer og historier udvikler sig over mange sider og lang tid – nogle gange over flere generationer.
I Japan læser man fra højre mod venstre, og da det er meget omkostningskrævende at ombryde layoutet til den vestlige læsemåde, vælger de fleste forlag at bibeholde den japanske læseretning. Slår du op på den sidste side i den danske oversættelse af “Yu-Gi-Oh!” (hvis du troede det var den første), får du en advarsel: “Stop! Det her er ikke den første side. Yu-Gi-Oh! er en japansk tegneserie, og da japanerne læser deres bøger bagfra og fra højre mod venstre, må du nok også hellere klappe bogen i, vende den om og begynde fra den anden ende!” Man starter altså ’bagfra’, og læser tegningerne fra øverste højre hjørne til nederste venstre.
Manga er en genre, der bruges til alt fra virksomhedsmanualer til romantiske spændingsserier, gribende krigserindringer og historier om arkæologi eller porno. I Japan bliver langt de fleste serier først udgivet kapitelvis i et mangamagasin og efterfølgende samlet i lommebøger, som vi kender det herhjemme. Lommebøgerne er i sort/hvid og ofte så tykke som telefonbøger – og så er de billige. De mest succesfulde får et længerevarende efterliv i hardcoverudgaver. Læs mere i Faktalinket om Manga.
Den japanske tegneserieindustri er i dag verdens største. Den årlige omsætning kan tælles i milliarder, hvilket især skyldes, at manga i Japan læses af alle aldersgrupper. Herhjemme har manga de seneste fem-seks år også vundet store markedsandele og en stor fanskare blandt både drenge og piger. Den udgives stadig primært til børn og unge af forlag som Carlsen, Mangismo og Egmont, og gode bud er den actionfyldte serie “Dragon Ball” eller “Ranma 1/2”, hvor hovedpersonen skifter køn, når han/hun kommer i kontakt med varmt vand. De sidste par års helt store succes var dog netop Kazuki Takahashis “Yu-Gi-Oh!”, som med sin magiske spilverden, kombineret med hverdagshistorier fra en japansk skolegård, har fået kultstatus blandt mangafans.