Baggrund

21812765

John Ronald Reuel Tolkien var så meget som 45 år, da han i 1937 debuterede som romanforfatter med ”The Hobbit” (dansk titel Hobbitten ). I de resterende 37 år af sit liv udsendte han kun yderligere én roman samt enkelte småfortællinger. Han levede aldrig professionelt som forfatter.

Til gengæld er Oxford-professoren i oldengelsk på mange måder blevet efterkrigstidens mest indflydelsesrige forfatter overhovedet, uanset hvor mange kritikpunkter skeptikere i øvrigt måtte have rejst mod hans ekstremt maskuline univers og, set med nutidige øjne, stærkt diskutable racedyrkelse. Også længe før Peter Jacksons succesrige filmatisering af Tolkiens hovedværk ”The Lord of the Rings” (1954-55, Ringenes Herre) havde biografpremiere i december 2001 havde Hobbitten og frem for alt Ringenes Herre etableret Tolkien som et af de største litterære fænomener nogensinde, med et samlet salg på – altså før filmen – over 200 mio. eksemplarer verden over.

21812765

Men ud over den rent kommercielle succes er Tolkien også dén forfatter, der mere end nogen anden enkeltperson har bragt ældre tiders mytologiske traditioner ind i den moderne tid, som middelalderdyrkeren Tolkien i øvrigt i alt væsentligt var imod. Romanerne er ikke blot fortællinger i sig selv, de er punktnedslag i et ekstremt detaljeret mytologisk univers, som Tolkien igennem årene konstruerede helt ned i enkelte årstal, med flere komplette kunstige sprog, en omfattende geografi med detaljerede kort, et kolossalt persongalleri og en lang række illustrationer.

Derfor er det også Tolkien, som snart sagt alt inden for rollespil, Dungeons & Dragons og utallige computerspil med middelalderligt-mytologisk inspireret handling står i gæld til. For slet ikke at tale om store dele af fantasy-litteraturen, hvis universer såvel som fortællemåder ligger i direkte forlængelse af hans verden.

Det gælder også J.J.K. Rowlings Harry Potter-serie, hvis overtroldmand Dumbledore har lånt navn fra et digt af Tolkien, ligesom ordet Mugglere er et lån fra ham. Og hvor Rowling ofte – og med fuld ret – krediteres for på ny at have gjort det hipt for børn at læse store romaner, kan det med lige så stor ret hævdes, at Tolkien i de foregående årtier siden hans store gennembrud i 1960erne havde en lignende rolle i forhold til lidt ældre aldersklasser, fra hippie-generationen og fremad. - I øvrigt også i Danmark. Her har Tolkiens fanskare igennem årene omfattet såvel Dronning Margrethe II., der sågar selv har illustreret Ringenes Herre, til kollektivet Kløvedal og kammerorkestret Athelas, der begge har taget navne fra romanen.