j r r tolkien
Fotograf ukendt.

J. R. R. Tolkien

cand. mag. forfatter, redaktør Jakob Levinsen. 2003.
Top image group
j r r tolkien
Fotograf ukendt.
Main image
Tolkien, J. R. R.
Foto: POLFOTO

Indledning

Engelsk forfatter og professor.
Har skrevet Hobbitten og Ringenes herre, men ikke ret meget andet, men Tolkien har mere end nogen anden enkeltperson bragt ældre tiders mytologiske traditioner ind i den moderne tid. Snart sagt alt inden for utallige computerspil med middelalderligt-mytologisk inspireret handling står i gæld til Tolkien. For slet ikke at tale om store dele af fantasy-litteraturen.

 

62640901

Blå bog

Født: 1892 i Sydafrika; opvokset i England

Død: 1974 i England

Uddannelse: Professor i oldengelsk

Debut: Hobitten. 1937

Hjemmeside: The Tolkien Society

Seneste udgivelse: Clemmensen, Casper: Tolkien og det mytiske Jylland. Hovedland, 2022. Illustreret af Esben Hanefelt Kristensen.

 

 

 

 

 

Hør J.R.R Tolkien læse digtet Namárië

Artikel type
voksne

Baggrund

21812765

John Ronald Reuel Tolkien var så meget som 45 år, da han i 1937 debuterede som romanforfatter med ”The Hobbit” (dansk titel Hobbitten ). I de resterende 37 år af sit liv udsendte han kun yderligere én roman samt enkelte småfortællinger. Han levede aldrig professionelt som forfatter.

Til gengæld er Oxford-professoren i oldengelsk på mange måder blevet efterkrigstidens mest indflydelsesrige forfatter overhovedet, uanset hvor mange kritikpunkter skeptikere i øvrigt måtte have rejst mod hans ekstremt maskuline univers og, set med nutidige øjne, stærkt diskutable racedyrkelse. Også længe før Peter Jacksons succesrige filmatisering af Tolkiens hovedværk ”The Lord of the Rings” (1954-55, Ringenes Herre) havde biografpremiere i december 2001 havde Hobbitten og frem for alt Ringenes Herre etableret Tolkien som et af de største litterære fænomener nogensinde, med et samlet salg på – altså før filmen – over 200 mio. eksemplarer verden over.

21812765

Men ud over den rent kommercielle succes er Tolkien også dén forfatter, der mere end nogen anden enkeltperson har bragt ældre tiders mytologiske traditioner ind i den moderne tid, som middelalderdyrkeren Tolkien i øvrigt i alt væsentligt var imod. Romanerne er ikke blot fortællinger i sig selv, de er punktnedslag i et ekstremt detaljeret mytologisk univers, som Tolkien igennem årene konstruerede helt ned i enkelte årstal, med flere komplette kunstige sprog, en omfattende geografi med detaljerede kort, et kolossalt persongalleri og en lang række illustrationer.

Derfor er det også Tolkien, som snart sagt alt inden for rollespil, Dungeons & Dragons og utallige computerspil med middelalderligt-mytologisk inspireret handling står i gæld til. For slet ikke at tale om store dele af fantasy-litteraturen, hvis universer såvel som fortællemåder ligger i direkte forlængelse af hans verden.

Det gælder også J.J.K. Rowlings Harry Potter-serie, hvis overtroldmand Dumbledore har lånt navn fra et digt af Tolkien, ligesom ordet Mugglere er et lån fra ham. Og hvor Rowling ofte – og med fuld ret – krediteres for på ny at have gjort det hipt for børn at læse store romaner, kan det med lige så stor ret hævdes, at Tolkien i de foregående årtier siden hans store gennembrud i 1960erne havde en lignende rolle i forhold til lidt ældre aldersklasser, fra hippie-generationen og fremad. - I øvrigt også i Danmark. Her har Tolkiens fanskare igennem årene omfattet såvel Dronning Margrethe II., der sågar selv har illustreret Ringenes Herre, til kollektivet Kløvedal og kammerorkestret Athelas, der begge har taget navne fra romanen.

J.R.R. Tolkien (1892-1974)

I en alder af blot 28 bliver Tolkien i 1920 ansat ved universitetet i Leeds, og fem år senere bliver han professor i Oxford. Herefter sker der, bortset fra hans to romaner og hvad deraf følger, ingen ydre begivenheder af betydning i hans liv, der udelukkende er helliget tre ting: en harmonisk familie med hustruen Edith og deres efterhånden fire børn, hans universitetskarriere, og hans fritidsskriverier.

Det er derfor alle traditionelle biografier om ham dels bliver kedelige, dels alle på dette tidspunkt går over til i primært at diskutere hans litterære produktion. For uanset at han forbliver fritidsforfatter, bliver det fortællingerne og konstruktionen af det enorme mytologiske univers de foregår i, der mere og mere opfylder hans liv. Dramaerne i hans liv, som man ud fra en biografisk indfaldsvinkel godt kan finde en del kilder til hans fortællinger i, har fundet sted forinden. De skal til gengæld ikke undervurderes.

Tolkien bliver født i 1892 i Bloemfontein i Sydafrika, der på dette tidspunkt endnu er engelsk koloni. Hans far, en bankfunktionær, dør imidlertid da Tolkien kun er fire, hvorefter hans mor flytter tilbage til England med John og hans bror.

Men i det omfang der ligger personlige oplevelser bag den stemning af en tabt harmonisk verden, eller i hvert fald en verden der er ved at forsvinde, som gennemsyrer begge hans romaner, handler det ikke kun om Sydafrika. Det handler også om den tid, Tolkien senere som stor dreng tilbringer i landlig idyl lige uden for Birmingham, der allerede på dette tidspunkt er en brølende industriby.

Da Tolkien er 13 år gammel, dør også moderen, og det er næppe tilfældigt at så mange af hans romanpersoner er forældreløse. Heller ikke, at de typisk også i andre henseender er outsidere: ved hjemkomsten til England er moderen konverteret til katolicismen, blandt andet med den umiddelbare følge at hendes øvrige familie slår hånden af hende. Tolkien bliver af samme grund opdraget katolsk, og forbliver troende katolik hele livet. Til gengæld skyldes det også en nærtstående katolsk præsts indflydelse, at der går adskillige år fra Tolkien som purung møder sin Edith, til de endelig kunne blive gift – ikke for ingenting bliver årlange forlovelser reglen snarere end undtagelsen i hans fortællinger.

Endelig er der 1. verdenskrig. I forordet til den 2. udgave af Ringenes Herre skriver Tolkien selv om, hvordan han her mistede så godt som alle sine ungdomsvenner, og uanset at han kun nåede at være aktiv soldat i få måneder – dog inklusive slaget ved Somme – er man ved læsning af slagscenerne i hans romaner ikke i tvivl om, at de grusomheder og den uoprettelige sorg der skildres, er selvoplevet.