Baggrund

Citat
”familielivet hænger dårligt sammen, når vi er to, der skal få vagtplaner til at gå op i en højere enhed. Yes, I know: Hvorfor er det så ikke Poul, der indretter sig og bliver funktionær? Hvorfor er det altid kvinderne, der skal hugge hæle og klippe tæer for at få hverdagen til at fungere? Hvorfor er det mig, der skal give afkald?”

”En lykkelig kvinde”, s. 68-69.

Hanne-Vibeke Holst er født den 21. februar 1959 i Hjørring som den ældste datter af tre af forfatterparret Knud og Kirsten Holst. Faderen fungerede som en slags læremester for hende. Han var interessant og uopnåelig – væk i sin kunst – og den eneste måde, Hanne-Vibeke kunne komme i kontakt med ham, var ved at skrive.

I interviews fortæller Holst, hvordan ungdomsårene var præget af en følelse af ensomhed, som hun kompenserede for ved at give sig hen til kunsten. Da hun som 14-årig drog et år til Wien, blev litteraturen et vigtigt værn mod den følelse af isolation, hun følte i det ukendte univers. I 1977 blev hun student fra Brønderslev Gymnasium, hvorefter hun drog til Paris som au-pair. Her skrev hun dagbøger i stakkevis og blev stamgæst på byens mange museer. Imens hun var udenlands, blev forældrene skilt, hvilket for alvor cementerede følelsen af at være alene.

I starten af 1980’erne udgav Hanne-Vibeke Holst sine første romaner, som blev særdeles vel modtaget af mange unge. Selv siger hun om sit forfatterskab: ”Jeg skriver fordi, det er det, jeg skal. Det er ikke noget valg. Det er, hvad jeg er sat i verden for at gøre. Jeg har altid haft et intenst og påfaldende behov for at skrive.” (Miriam Katz: At forvalte sine talenter. Berlingske Tidende, 2003-02-08).

Imens de første romaner fødtes, gik Holst på Danmarks Journalisthøjskole, og i 1984 var hun færdiguddannet. Ved siden af forfatterkarrieren har hun i korte perioder været ansat som journalist på Søndags B.T. og på Berlingske Tidende. Endvidere har hendes brede sociale- og kulturpolitiske interesse gennem årene ført til en række meget forskellige tillidshverv og bestyrelsesposter, blandt andet i regeringens højskoleudvalg og i den danske UNESCO-nationalkommision.

Samme år, Holst blev uddannet som journalist, giftede hun sig med kabinetschef Laurs Nørlund, som hun har børnene Mikael fra 1988 og Anastasia fra 1989 med. Parret nåede at være bosiddende i både Moskva og Bruxelles, inden de skiltes i 1996. I dag er Hanne-Vibeke Holst gift med filmfotograf Morten Bruus, som hun i 1997 fik sønnen Jonathan med. Familien bor i dag på Frederiksberg.