Hejsa Majsa! og Ud af røret, Maja

I 1980 udgav Hanne-Vibeke Holst sin første bog, ungdomsromanen ”Hejsa Majsa!”, og året efter kom efterfølgeren ”Ud af røret, Maja”. Begge romaner har den 16-årige Maja i hovedrollen, som forsøger at finde sine egne ben at stå på. Maja er et år yngre end de andre i sin klasse, hun er genert og usikker og bliver altid hjemme, når der er fester. Derfor føler hun sig ofte udenfor. En forelskelse i den lidt ældre Niels får dog Maja til at træde i karakter, og første del af serien ender med en lykkeligt forelsket Maja.

I andet bind af serien er Maja stadig forelsket i Niels, men hun føler sig afvist af ham, da han går mere op i sin egen verden end i deres fælles. Niels’ tid går hovedsageligt med at hygge sig med en flok venner, som han har købt båd sammen med, og til sidst bliver det Maja for meget, så hun må ‘ud af røret’. Bort fra såvel forældrene som den selvoptagede kæreste. Da hun en dag falder over en annonce i avisen om et au-pair job i Paris, har hun løsningen. Hun besvarer annoncen, får tilbudt jobbet og drager af sted til en kommentar fra Niels om, at hun er blevet ”sådan rødstrømpeagtig”.

Romanerne er letlæste, sproget er tilgængeligt, og historien er ligetil. De er skrevet til unge og omhandler mange af de problematikker, teenagere må igennem på deres vej mod voksendom: opgøret med forældrene, venindekonflikter, kroppens udvikling og mødet med kærligheden. Det er allerede her i ungdomsromanerne, at Holst begynder at udfolde det tema, som strækker sig som en rød tråd gennem hele forfatterskabet, nemlig en analyse af forholdet mellem kønnene. Her personificeret ved Maja, der sætter kærligheden i centrum, og Niels, der sætter sit eget liv højere end det fælles.