Mørkets egne

Citat
“Lyset skinner mellem ellestammerne. Mændene flagrer omkring lyset, deres frakker buldrer som brunmønstrede vinger. Monica må søge om bag træer igen, og hendes gummistøvler suges ned i mudderet. Mændene råber højere. På en græstue, midt i et mosehul, står en hvid og lysende kvindeskikkelse. Mændene stopper op rundt om hende, de rækker armene ud og brøler et navn.”
“Mørke cyklister” i “Mørkets egne”, s. 90.

Fortællingerne i novellesamlingen “Mørkets egne” fra 2005 indeholder færre eventyrvæsener sammenlignet med tidligere udgivelser. Alligevel er der fortsat tale om eventyrlige historier, hvor det hverdagsrealistiske optræder sammen med ufødte børn med blafrende vinger, de afdøde, der som hvide skygger færdes blandt de levende, og de gennemsigtige, der viser sig at være de dødsdømte soldaters ufødte børn. Og præcis som i mange eventyr tager fortællingerne i bogen udgangspunkt i en form for menneskelig krise og ender med, at figurerne opnår en ny indsigt, der muliggør, at de kan træffe bedre valg i livet. Hemmeligheder afsløres og tvinger personerne til at tage stilling på ny. 

25891244

Mange af fortællingerne har et foruroligende og næsten mareridtsagtigt præg. Novellernes figurer er moderne mennesker, men Charlotte Weitze sætter deres erfaringer og bevidstheder sammen med gamle myter som mosebryggeren eller den brændende busk i ørkenen. Der findes flere intertekstuelle henvisninger i novellerne, det vil sige referencer til andre forfatteres tekster. Det ses bl.a. i historien “Ikon”, hvor ikonmaleren mange år efter sin vens død opdager, at han dengang malede et billede af sig selv i stedet for af vennen, og i “De røde sko”, der som en krads kommentar til en moderne plastikkirurgi skildrer pigen, der får opereret sine fødder mindre. I de to historier er der indlagt referencer til henholdsvis Oscar Wilde og H.C. Andersen.

Den moderne spøgelseshistorie “Mørke cyklister” er fuld af mosebryg, mystik og seksualitet, men viser sig dog især at tematisere det moderne kærlighedsforhold. Alle samlingens fortællinger er kendetegnet ved at forholde sig til moderne problemstillinger. I nogle af fortællingerne er det eventyrlige eller folkloristiske endda helt forsvundet til fordel for realistiske fortællinger med symbolik og psykologi i højsædet. Det gælder f.eks. historien “Lysene fra Kreta”, hvor tre veninder opsøger et helligt sted, som efter sigende skulle kunne hjælpe dem med at blive gravide, hvilket to af veninderne brændende ønsker sig. Den tredje veninde er allerede gravid, og den konstellation ender med at splitte venindegruppen. 

Samlingens titel henviser til de mørke egne og hemmelighederne mellem dem, der bor der. Historierne kan læses som fortællinger eller moderne eventyr om evige temaer som fødsel, frigørelse fra familien, seksualiteten og døden.