Baggrund

Citat
”og nu igen ligger han i sølet/ gigantisk og ren som et barn/ med øjnene kuglerunde/ og kæbelinjen skarpt trukket op/ mens blodårerne forsøger at vige/ uden om kanylen og dens romantiske løfter om/ vægtløshed og et endnu skønnere, sandere/ og endelig helt frit perspektiv”
”Pete Doherty” i “49 forelskelser”, s. 63.

“Jeg har altid vidst, at han ville blive min skæbne og var min skæbne. Altid. Han har fået mig i kontakt med følelser, som jeg ikke er sikker på, at jeg ville kunne nå alene.” Således sagde Christel Wiinblad i et interview, efter digtsamlingen om hendes lillebror, den sarte, drømmende og skizofrene rockmusiker, Jannick Wiinblad, var udkommet i efteråret 2008 (Mads Fisker: Lillebror er den bedste i verden. Berlingske Tidende, 2008-11-24). På det tidspunkt var det næsten halvandet år siden, hun havde præsenteret den på DR2 i talk showet ’den 11. time’, mens den endnu kun forelå i manuskriptform, og hun stadig gik på Forfatterskolen. Jannick Wiinblad var med i studiet og forløste seancen med sin og bandet Mother Sparrows “United”, lyrisk og nedtonet. Det var et tindrende, intenst øjeblik for alle, som bevidnede det, og videoklippet blev hurtigt viralt – og med ét var Christel Wiinblad et navn, man kendte.  

På den måde virkede det, som om hun kom ud af den blå luft, men ifølge Christel Wiinblad selv, går hendes skriverier helt tilbage til barndommen. Barndommen var kaotisk for Wiinblad, og hun blev udsat for en del flytninger og uro, og det har givetvis givet næring til skriveriet og indstiftet den særligt urolige grundstemning, man finder i samtlige af hendes bøger. Hun beskriver selv sin skrivelyst som en slags sygdom: “Det er der hele tiden. Og det er en mærkelig måde at leve på – i hvert fald for mig. Men jeg bliver også lykkelig af at skrive.” (Maria Skov: Fra Svendborg kommer vand og kærlighed. Information, 2008-07-17).

I 2003 – inden hun overhovedet blev optaget på Forfatterskolen – bidrog Christel Wiinblad til tidsskriftet Hvedekorn (nr. 4), og hun fik tillige anmeldt sit poetiske indlæg. Kritiker og Hvedekornsredaktør Lars Bukdahl bemærkede nemlig i “Generationsmaskinen – Dansk litteratur som yngst 1990-2004” om selvsamme nummer, at det bl.a. rummede “fremragende poesi af […] en debutant ved navn Christel Wiinblad, der er født i 1980, og som vi med en vis sandsynlighed kommer til at høre mere til” (s. 40). Det viste sig, at Bukdahls profeti skulle holde stik, for Christel Wiinblad er i dag en af landets mest både kendte og anerkendte kvindelige forfattere.

Christel Wiinblad bor – ligesom mange af hendes hovedpersoner – på Vesterbro i København, og hun danner par med skuespilleren Søren Sætter Lassen. I 2009 mistede hun sin lillebror efter hans selvmord. Hun tog afsked med ham i et essay, som findes på Politikens hjemmeside, ”Min lillebror”, fra den 7. april 2009.