Kopierne

Citat
”Jeg kan jo stadig mærke det. Er dette så ikke et rigtigt trælår? Et rigtigt ben? Sidder dette ben ikke på en rigtig dreng?”

”Kopierne”, s. 26.

Jesper Wung-Sungs ”Kopierne” (2010 og 2015) er en science fiction roman, der på ”Blade runner”-manér handler om tre kopier – eller replikaers overlevelseskamp i en verden, hvor de fra den ene dag til den anden er blevet uønskede og derfor jages. Romanen udkom i 2010 og blev i 2015 genudgivet som grafisk roman med et ekspressivt billedunivers og et levende layout skabt af illustrator Søren Jessen.

28211457

Det hele starter ganske hverdagsligt. Drengen Jonas kommer hjem efter en fodboldkamp. Men noget er helt galt. Han bliver ikke lukket ind af sin mor og far, og bag dem ser han en dreng, der ikke bare ligner ham, men som er fuldkommen identisk med ham. Kort efter ankommer to mænd, der forsøger at fange ham. Det lykkes dog Jonas at undslippe, da drengen Ian kommer ham til undsætning. En tredje dreng slutter sig til Ian og Jonas, og nu er de tre på flugt.

For de tre drenge er nemlig kopier, som oprindeligt blev stillet deres forældre til rådighed, da forældrenes rigtige børn blev sat på standby, fordi de på daværende tidspunkt led af en uhelbredelig sygdom. Nu er de originale børn så kommet tilbage, og kopierne samles og tilintetgøres af KB’erne – kopibefrierne.

Derfor begynder en kamp for overlevelse og en vandring mod en kyst og et skib, hvor der muligvis findes et fristed for de tre kopidrenge. Det er en barsk vandring, hvor frygten, sulten, døden og fortabelsen bliver tydeligere for hver dag.

”Kopierne” er på denne måde en grum historie, hvor de tre drenge kastes ud i en skrøbelig kamp for overlevelse i en verden, som er blevet ond. Til sidst antydes dog et håb for Jonas, da han som den sidste og eneste af de tre når skibet, og pigen Maria, som vi også kort har mødt i romanens start, viser sig.