Baggrund

Citat
“Den løbende og urolige omlægning af vaner, bekymringerne og overvejelserne, rutinerne og skemaerne – alt dette lå som et tungt åg på de to unge voksne. De havde en intuitiv opfattelse af at et eller andet var galt, at livet på en vis måde var det modsatte af hvad de var blevet lovet, men den eneste løsning der viste sig for dem, var at tage fat i deres egen tilværelse og systematisere og planlægge den yderligere hen imod det de forestillede sig som større frihed og mere glæde.”
“Verdensmestre”, s. 28.

Nikolaj Zeuthen er født i 1977 i Cambridge, hvor han, tillige med ophold i USA, boede de første år af sit liv. Siden er han vokset op i Virum og blev i 1995 student fra Aurehøj Gymnasium. To år senere begyndte han at læse dansk ved Københavns Universitet, og i samme periode begyndte han at skrive.

I år 2000 debuterede han i det litterære tidsskrift Den Blå Port med “Paxbjergs Trylledigte” under pseudonymet ‘Vor Frue’. Herefter påbegyndte han et andet vigtigt spor i sin karriere; nemlig live optræden. Først med lyrikduoen Dynamo Weltgeist, hvis anden halvdel var Peter Bo Andersen, og fra 2005 med bandet Skammens Vogn, som udover Zeuthen består af musikerne Jakob Millung og Oliver Hoiness. Skammens Vogn har udgivet flere LP'er.

I år 2002 opnåede Zeuthen en M.phil.-grad med udmærkelse fra Cambridge University i European Literature, og i 2004 blev han cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet, hvorfra han også blev Ph.d. i år 2009 med en afhandling om fiktion og fænomenologi. Fra 2007 til 2009 var han redaktør for Den Blå Port.

Også tegneseriens ædle kunst har han mere end snuset til med udgivelsen “Hvad synes du om dansk litteratur?” fra 2010, som blev præmieret med 75.000 kroner af Statens Kunstfond, og ”Al nydelse hæmmer” fra 2017, som er skrevet sammen med Jakob Millung.

I dag bor han på Frederiksberg med sin kone og børn og har helliget sig sine kunstneriske projekter på fuld tid.