Baggrund

Citat
Da Leónine kom til verden, splintredes min ungdom med samme kraft som en porcelænsvase, der lander på et flisegulv. Det var hende, der begravede mit pigeliv. På få minutter gik jeg fra latter til tårer og fra solskin til regn. Jeg var som en dag i marts med solskin og hagl på samme tid. Alle mine sanser var lysvågne og skærpede, som om jeg pludselig var blevet blind.
”Vand til blomster”, s.106.

Valérie Perrin blev født i 1967 i den franske bjergby Remiremont. Hun voksede op i Bourgogne med sin fodboldspillende familie. Skolen sagde hende ikke noget, derfor var det også stort, da en lærer forelskede sig i et lille digt, hun havde skrevet om forladthed og empati. Heller ikke gymnasiet brød hun sig om, hun droppede ud og flyttede som 19-årig til Paris, hvor hun tog forskellige småjobs. Valérie Perrin har prøvet lidt af hvert. ”Jeg har haft tusind liv, også professionelt”, fortæller hun i et interview (Turid Oline Hepsø: Valérie Perrin: – Bak det ytre skallet skjuler den sanne menneskelige natur seg. Boktips, 2022-02-23. Egen oversættelse).

Om skriveprocessen med debutromanen ”Les oubliés du dimanche”, der udkom i 2015, har Valérie Perrin udtalt, at hun længe havde gået med planer om at skrive en bog, men det var først, da hun pludselig havde fri i seks måneder, at den blev færdig. Hendes livspartner, den franske filminstruktør Claude Lelouche, blev hendes første læser, og siden har Valérie Perrin fået et læsende publikum i over 32 lande.

Valérie Perrin var 48, da hun debuterede. Om at debutere i den alder har hun udtalt: ”Som 48-årig er vi ikke gamle, men heller ikke unge. Vi er erfarne. Som 48- årig havde jeg fået to børn, og jeg havde elsket. Jeg vidste ikke, at jeg ville skrive. Men jeg havde det på fornemmelsen”. (Isabel Williams: The things I would tell my younger author self by Valérie Perrin, author of Three. Femalefirst, 2022-05-30. Egen oversættelse). Livserfaring har altså været afgørende for Valérie Perrins skrivelyst, men også roen, der kommer med alderen. Om dette siger hun i samme interview: ”Som 20-årig flyttede jeg rundt, løb, arbejdede, gik i biografen, i teateret, til koncerter, jeg tjente til føden, gik i byen mange gange om ugen og elskede mange gange om dagen”.

Siden udgivelsen af debutromanen er endnu to romaner blevet føjet til forfatterskabet. Den ene, ”Changer l’eau des fleurs” (”Vand til blomster”, 2021), udkom i 2018 og blev hendes internationale gennembrud. Den anden, som også er sidste skud på stammen, er ”Trois” fra 2021 og er endnu ikke oversat til dansk.

Ved siden af forfattergerningen arbejder Valérie Perrin i dag også som fotograf og filmmanuskriptforfatter.