Kristine Reffstrups roman ”Jernlungen” (2023) indeholder to historier i én. Den unge poliosyge pige Agnes er hovedperson i den ene fortælling, der foregår i 1950’ernes København. Mens livet fortsætter som før på den anden side af vinduet, er Agnes indlagt på Blegdamshospitalet i månedsvis og helt afhængig af datidens respirator, en jernlunge, for at kunne trække vejret.
Den anden fortælling foregår i årene 1913-17, hvor det navnløse barn kaldet Dreng med et køn så glat som et rundt æg vokser op på et børnehjem ledet af kvinden Tara i en skov uden for Budapest. Dreng er ikke som de andre børn og underlægges, som det særlige tilfælde han er, mange undersøgelser med røntgenstråler. Da det ikke længere er muligt at skjule sig for de andre børns blikke, flygter han iført et fårekranie gennem skoven til Budapest, hvor han finder den accept blandt storbyens bohemekunstnere, som han har higet efter.
135769134
Bogens kapitler veksler mellem Blegdamshospitalet, Taras Hus og siden Budapests kunstnermiljø, og væver de forskellige tider og steder sammen. De to børn er forbundne og er måske udtryk for inkarnationer af den samme. Eller måske er historien om Dreng udtryk for den hospitalsindlagte Agnes’ fantasi: ”Hvem er du, som har sat dit mærke på mig? (…) Du ligger inde i mig som et barn, vugget bag min hud som en lille babusjkadukke.” (s. 167).
Begge børn er fanget i ensomhed, spirende seksualitet og længsel efter frihed og kærlighed. De oplever også begge, at maskiner forandrer deres liv, og de smelter også begge to næsten sammen med deres omgivelser, når Agnes som et insekt spinder sine tråde i den trygge, blanke jernkokon, og når den flygtende Dreng vokser sammen med sin forklædning, der består af et dødt fårs skind og kranium.
Romanen er skrevet med et metaforisk billedsprog og sansemættede beskrivelser, hvor synet af urets visere er som tynde insektben, lyden af trafik suges ind i hospitalets kølige rum, snefnug smelter mod varm hud, den kvalmende tivolilugt af hindbær og candyfloss er gennemtrængende, og et bål er som et lilla øje i natten. Sammen med det sanselige strømmer det kropslige og erotiske gennem romanen, som tematisk behandler emner som køn, krop, ensomhed og frigørelse. ”Jernlungen” blev nomineret til Politikens litteraturpris i 2023 og blev samme år tildelt den norske Stig Sæterbakkens minnepris.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Jernlungen"