Genrer og tematikker

Laura Ringo skriver i sin debutroman om curlingbørnenes første skridt væk fra det trygge barndomshjem. Deres måde at klare sig på og deres måde at finde en plads i verden på er et centralt tema i ”Cremasterrefleksen”. Curlingbørnenes relationer til hinanden er mangetydige og defineres ikke nødvendigvis. Grænsen mellem venskab og noget mere end det er flydende. Det samme er sondringen mellem løgn og sandhed, rigtigt og forkert. Det tema går igen i alle tre romaner, men det sættes især på spidsen i ”Papirbryllup” og ”Fødedygtig”. Hovedpersonerne er optaget af deres relationer til deres nærmeste – men i høj grad også af at hjælpe sig selv, og det driver dem ind i en spiral af løgne og manipulation. Der er mange måder at klare sig på. Selv siger Laura Ringo, at hun er optaget af det nære og af at beskrive relationer: ”Det, jeg synes, litteraturen virkelig kan, er at beskrive, hvordan det er at være i en andens bevidsthed, og derfor interesserer jeg mig også mere for, hvad folk tænker og siger end for en stor historie med masser af action.” (Marie Hauge Lykkegaard: Interview med Forfatterweb, februar 2018).

Humor er også et gennemgående virkemiddel hos Ringo. Den træder hele tiden frem, hvad enten det er i dialogen eller i en komisk eller absurd situation. Humoren er kærlig, kontant og til stede konstant, også når hovedpersonerne har det svært, og det har de tit. Laura Ringo skriver om ensomhed – ikke den, hvor man er fysisk isoleret fra andre, men den, hvor man føler sig rodløs og alene, selvom man er omgivet af mennesker konstant. Den kan eksempelvis sagtens forekomme, mens man ligger i ske med sin bedste ven på et kollegieværelse.

Laura Ringos romaner henvender sig til unge. I ”Fødedygtig” er Liv ældre end hovedpersonerne i Laura Ringos første romaner, men problematikkerne kredser stadig om at tage de første skridt ind i noget nyt og mere voksent end det, man har været vant til at leve i. På den måde lægger romanen sig et sted mellem at være en ungdomsroman og en roman om de første år som voksen med job, kæreste og måske snart børn.