Havde dine forældre et yndlingsbarn? sagde Bobbi. Det må have været hårdt for dig.”
Sally Rooney er født i 1991 og voksede op i den lille vestirske by Castlebar med en far, der arbejdede for Telecom og en mor, der arbejdede i et kunstcenter. Hun har en ældre bror og en yngre søster. Rooney læste engelsk på Trinity College i Dublin og begyndte på en overbygning i politik, som hun sprang fra til fordel for en kandidatgrad i amerikansk litteratur.
Allerede som 15-årig skrev hun sin første roman, som hun dog selv omtaler som “Absolute trash” (Paula Cocozza: 'I have an aversion to failure': Sally Rooney feels the buzz of her debut novel. The Guardian, 2017-05-24). I slutningen af 2014 begyndte hun at skrive konstant, sideløbende med afslutningen af sine universitetsstudier, og på bare tre måneder skrev hun 100.000 ord af sin debutbog, “Conversations with friends”, der kom i juni 2017. Som studerende vandt hun titlen som Europas bedste studerende debattør, og hendes sociale erfaringer fra debatmiljøet er kommet hende til gode i romanskrivningen.
I et interview fortæller hun, hvordan hun mødte en elitær og ukendt verden: “Jeg tænkte, at jeg meget hurtigt blev nødt til at indoptage de normer og den sociale opførsel og etikette, der ville få mig til at føle mig socialt accepteret”. (Isobel Thompson: Sally Rooney Sees Right Through You. Vogue, 2017-07-28. Egen oversættelse). Derudover har hun ordet i sin magt og indblik i mange politiske og samfundsmæssige emner, hvilket hun også har brugt i sine romaner. Før debuten har hun bl.a. haft skønlitterære tekster i litteraturmagasinerne Dublin Review og Winter Pages og The Stinging Fly – som hun også er redaktør af.
I 2018 udkom hendes anden roman, “Normal People”, der allerede inden udgivelsen var longlistet til Man Booker Prize 2018 og som i 2020 blev filmatiseret af BBC Three og Hulu. Bogen udkom på dansk i 2019 med titlen “Normale mennesker”. I 2021 udkom “Skønne verden, hvor er du”.
Sally Rooney har været aktiv i bl.a. debatten om fri abort op til en folkeafstemning i maj 2018, der gav irske kvinder ret til lovlig abort.