Overleverne

Citat
””Hvordan er det for dig at være her?” spørger Nils.
”Jeg ved det ikke rigtig,” svarer Benjamin. ”Det er, som om en lille stemme inden i mig siger, at jeg er kommet hjem. En anden råber, at jeg skal skynde mig væk.””

”Overleverne”, s. 77.

En afsidesliggende ødegård er det fysiske omdrejningspunkt for Alex Schulmans ”Överlevarna” fra 2020 (”Overleverne”, 2020), der er hans første fiktive roman. I to krydsende spor følger vi Benjamin og får langsomt afdækket, hvad der skete den sommer på ødegården, som forandrede alt for ham og hans familie.

Det ene spor fortælles baglæns og foregår over et døgn i Benjamin og hans brødre Pierre og Nils’ voksne liv, fra de finder deres mors farvelbrev, til de sidder forslåede og gennemblødte foran ødegården med deres mors urne, mens politiet er på vej. Det andet spor fortælles forlæns og fyldes af erindringer fra en af barndommens lange somre på ødegården med badeture, ensomme timer i skoven og en skæbnesvanger ulykke i transformatorstationen. I bogens andel del er brødrene blevet voksne og må efter først faderens og siden moderens død tage hinanden og deres historie op til revision.

38618393

Drengen Benjamin er åben og modtagelig for verden og ekstra sensitiv over for sine forældres humør og interne relation. Han vil gøre alt for at gøre dem glade, og det er smerteligt at høre om børnenes forsøg på at imponere deres far ved en livsfarlig svømmekonkurrence ude i søen. Da de kommer op igen, er faren gået ind for at vaske op.

Barndommen er en lang anglen efter opmærksomhed og kærlighed, men forældrene er mest optaget af sig selv og deres iskolde vodka. De få øjeblikke af nærvær, som når moderen læser højt efter siestaen, er beskrevet lysende og lykkelige, men der hviler en konstant angst for, hvad der venter af pludselige stemningsskift og nedladende skældud. Drengene imellem er der kærlighed, men også en afstand – ikke mindst fordi de håndterer forældrenes galskab væsensforskelligt. Som voksne er de også fremmede for hinanden, og barndommens usagte og ufortalte oplevelser kommer til udtryk i afmagt og vrede.

Romanens effektive krydsklipning og murrende undertone af angst og død gør ”Overleverne” til en fortættet og suspensefuld læseoplevelse. Hvad skete der egentlig den sommer, og kan vi stole på erindringen om den? Schulman skildrer barnets higen efter omsorg og tryghed med barnets logik, og det gør svigtet fra forældrene så meget voldsommere at bevidne.