Portræt af Alex Schulman
Foto: Martin Cederblad

Alex Schulman

cand.mag. Anne Vindum, 2022. Opdateret marts 2023.
Top image group
Portræt af Alex Schulman
Foto: Martin Cederblad

Med sin egen families historie som brønd har Alex Schulman skrevet fire bøger med en dirrende barndom i centrum. Smertelige erindringer og et voksent blik på forældrenes svigt danner bund i den selvbiografiske ”Glem mig ikke”, mens han går en generation længere tilbage i romanen ”Brænd alle mine breve”, der omhandler hans morfars historie – og arnestedet for den familiære dysfunktion og vrede. Samme temaer udfoldes i ”Overleverne” og i ”Malma station”. Schulmans rørende og rammende romaner er ladede med vagtsomme øjne og sitrende somre ved svenske skovsøer.

135470937

 

 

Blå bog

Født: 17. februar 1976, Sverige.

Uddannelse: Filmvidenskab, litteraturvidenskab og filosofi, Stockholms Universitet.

Debut: Skynda att älska. 2009. Roman.

Litteraturpriser: Årets bog, 2017.

Seneste danske udgivelse: Malma station. Lindhardt og Ringhof, 2023. (Malma station, 2022). Oversætter: Charlotte A. E. Glahn. Roman.

Inspiration: Linn Ullmann, Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård.

 

 

 

Alex Schulman fortæller om sit forfatterskab og sit forhold til litteratur.
How literature saved writer Alex Schulman from loneliness. Louisiana Channel, 2022-01-21.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Sven Stolpe har altid fascineret mig, hans skygge, som faldt over barndommen, han var der aldrig rigtig, men altid i nærheden, en ildevarslende skikkelse i rummet ved siden af. Tavsheden, når man ventede på, at han skulle komme, børnebørn, der blev stillet op på række for at bukke og give hånd, og bagefter gennet væk, for at han ikke skulle blive forstyrret. (…) Han var et mystisk kraftfelt, selvlysende og uforklarlig.”

”Brænd alle mine breve”, s. 30-31.

Carl Magnus Alexander Schulman er født i Skåne i 1976 og er af den adelige slægt Schulman. Hans far var finlandssvensk journalist og hans mor tv-vært, og han har to brødre, hvilket man også kan læse sig til i hans selvbiografiske bøger. Morfaderen Sven Stolpe var kendt svensk forfatter og kritiker, og netop han spiller en hovedrolle i Schulmans roman ”Brænd alle mine breve”. Generelt er Alex Schulmans opvækst og familie omdrejningspunkt for hans bøger, og såvel de selvbiografiske som de fiktive ”Overleverne” og ”Malma station” trækker på den traumatiserende barndom fuld af svigt og alkohol.

Alex Schulmans drøm om at skrive stammer helt tilbage fra den tidlige barndom, og inden han fyldte 20, havde han skrevet flere romaner. Da der ikke var nogen forlag, der ville antage dem, begyndte han at blogge – og forlagene opdagede her, at han kunne noget særligt og henvendte sig senere til ham. Da han i 2009 debuterede, var det med den selvbiografiske roman ”Skynda att älska”, der handler om forfatterens far, der døde i 2003. Siden kom den ligeledes selvbiografiske ”Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött” i 2011, der var tilegnet hans hustru Amanda. I ”Glem mig” (2016, da. 2021) er det det komplekse forhold til hans alkoholiserede mor, han undersøger litterært, mens det var hans mormor og morfar, der var fortællingens centrum i ”Brænd alle mine breve” fra 2018 (da. 2022).

Efter at have skrevet selvbiografisk siden 2008, gav han sig med ”Overleverne” (2020) i kast med fiktion, og det var en dobbelttydig bevægelse for ham, fortæller han i et interview med Louisiana Channel: ”I begyndelsen var det en forbandelse, fordi der var alt for mange valgmuligheder. Jeg besluttede mig for at sætte grænser for mig selv. For at snævre mulighedsfeltet ind ville jeg fortælle historien baglæns og med kapitler indimellem, der var fortalt kronologisk fra fortiden og frem. Derefter blev mulighederne indsnævret og jeg kunne fokusere på mulighederne inden for den ramme”. (How literature saved writer Alex Schulman from loneliness. Louisiana Channel, 2022-01-21. Egen oversættelse). ”Overleverne” blev Alex Schulmans internationale gennembrud, og den er solgt til oversættelse i flere end 30 lande.

Udover at være forfatter har Alex Schulman arbejdet som journalist, dramatiker og som tv-vært og har i en årrække stået bag en af Sveriges største podcasts, ”Alex og Sigge”, sammen med makkeren Sigge Eklund. Han er gift og har tre børn.

Overleverne

””Hvordan er det for dig at være her?” spørger Nils.
”Jeg ved det ikke rigtig,” svarer Benjamin. ”Det er, som om en lille stemme inden i mig siger, at jeg er kommet hjem. En anden råber, at jeg skal skynde mig væk.””

”Overleverne”, s. 77.

En afsidesliggende ødegård er det fysiske omdrejningspunkt for Alex Schulmans ”Överlevarna” fra 2020 (”Overleverne”, 2020), der er hans første fiktive roman. I to krydsende spor følger vi Benjamin og får langsomt afdækket, hvad der skete den sommer på ødegården, som forandrede alt for ham og hans familie.

Det ene spor fortælles baglæns og foregår over et døgn i Benjamin og hans brødre Pierre og Nils’ voksne liv, fra de finder deres mors farvelbrev, til de sidder forslåede og gennemblødte foran ødegården med deres mors urne, mens politiet er på vej. Det andet spor fortælles forlæns og fyldes af erindringer fra en af barndommens lange somre på ødegården med badeture, ensomme timer i skoven og en skæbnesvanger ulykke i transformatorstationen. I bogens andel del er brødrene blevet voksne og må efter først faderens og siden moderens død tage hinanden og deres historie op til revision.

38618393

Drengen Benjamin er åben og modtagelig for verden og ekstra sensitiv over for sine forældres humør og interne relation. Han vil gøre alt for at gøre dem glade, og det er smerteligt at høre om børnenes forsøg på at imponere deres far ved en livsfarlig svømmekonkurrence ude i søen. Da de kommer op igen, er faren gået ind for at vaske op.

Barndommen er en lang anglen efter opmærksomhed og kærlighed, men forældrene er mest optaget af sig selv og deres iskolde vodka. De få øjeblikke af nærvær, som når moderen læser højt efter siestaen, er beskrevet lysende og lykkelige, men der hviler en konstant angst for, hvad der venter af pludselige stemningsskift og nedladende skældud. Drengene imellem er der kærlighed, men også en afstand – ikke mindst fordi de håndterer forældrenes galskab væsensforskelligt. Som voksne er de også fremmede for hinanden, og barndommens usagte og ufortalte oplevelser kommer til udtryk i afmagt og vrede.

Romanens effektive krydsklipning og murrende undertone af angst og død gør ”Overleverne” til en fortættet og suspensefuld læseoplevelse. Hvad skete der egentlig den sommer, og kan vi stole på erindringen om den? Schulman skildrer barnets higen efter omsorg og tryghed med barnets logik, og det gør svigtet fra forældrene så meget voldsommere at bevidne.