”De krenkede – historier fra Tsjetsjenia” (”Englen i Groznyj – Historier fra Tjetjenien”, 2008) udkom i 2007 og er baseret på Åsne Seierstads oplevelser fra hendes rejser til Tjetjenien. Første gang i 1994, da krigen brød ud, og hun rejste ud for at dække den. Tolv år senere tog Seierstad tilbage til Kaukasus.
Bogen åbner med en beskrivelse af hund, der er blevet slået ihjel. Det er den snart 12-årige dreng Timur, som har dræbt den. Han er forældreløs og bor i et bombesprængt højhus, hvor der kun er betonskelettet tilbage. Han lever af duer, som han fanger og steger over et bål på en etage, hvor loftet er sprængt bort. Ved lossepladsen finder han rester af mad og stjæler fra de tiggende børn ved basaren.
27554709
Den sceniske beskrivelse glider over i en beretning om hans livshistorie; hvordan han blev født en krigsvinter i 1994, om faren, der døde i krig, om moren, der forsvandt nogle år senere, om hvordan han voksede op hos bedsteforældrene på landet. Da bedsteforældrene døde, blev han sendt hen til sin voldelige onkel, der bankede ham og voldtog hans søster.
”Englen i Groznyj” er skrevet i en formidlingsform, der veksler mellem fortællende og rapporterende spor set fra Seierstads perspektiv. Vi hører om, hvordan hun kom til at beskæftige sig med Tjetjenien, sideløbende med, at vi får historier om menneskeskæbner, hun har mødt på sin vej. To centrale personer er kvinden Hadizat og hendes mand Malik, som driver et børnehjem.
Vi hører om omstændighederne omkring åbningen af børnehjemmet. Hadizat er selv vokset op på et sovjetisk børnehjem i Groznyj i 1960’erne. En trafikulykke gør parret ude af stand til at få børn, og da krigen bryder ud i Groznyj og ingen ved, hvad de skal stille op med de mange forældreløse børn, tager Hadizat og Malik børnene til sig. Seierstad besøger børnehjemmet, og det er her, hun møder gadedrengen Timur.
”Englen i Groznyj” er en barsk bog, som stiller skarpt på børnenes livshistorier og skildrer de konsekvenser, krigen har for dem, men det er også en bog, som fremviser et håb i skikkelse af Hadizat, der tager gadebørnene til sig.