To søstre

Citat
”Mens andre mødre bekymrede sig om, hvorvidt døtrene havde kærester eller gik uanstændigt klædt, havde Sara intet at være bekymret over. Døtrene gjorde altid, som hun sagde. Over for veninderne plejede hun at prale af, at de spurgte om lov til alt, om det så bare var at banke på hos naboen. Det var godt, at de ikke gik hen og blev alt for norske, som hun sagde.”
”To søstre”, s. 17.

Dokumentarbogen ”To søstre” udkom i 2016 (”To søstre”, 2021) og er Åsne Seierstads sjette værk. Bogen handler om de to søstre Ayan på 19 og Leila på 16 år, som en oktoberdag i 2013 forlader deres hjem i en lille norsk by. Pigerne rejser til Syrien for at lade sig gifte med krigere fra Islamisk Stat. Pigernes far Sadiq rejser efter døtrene.

I et kapitel om bogens tilblivelse forklarer Seierstad, at kildematerialet bygger på interviews med familien, venner, klasselærere og pigernes efterladte papirer, som Seierstad fik lov af familien til at læse. Scenerne er opbygget ud fra, hvad de som var til stede, har fortalt. Det lykkedes dog ikke at få søstrene til at udtale sig. En af grundene til deres tavshed kan være, at IS-medlemmer ikke må lade sig interviewe uden tilladelse. Seierstads hovedregel i arbejdet med at skildre personer, hun aldrig har mødt eller som ikke selv vil fortælle, er at begynde med handlinger – det, de rent faktisk har gjort, som bevisligt har fundet sted.

52980593

Bogen åbner med en beskrivelse af søstrenes værelse, som det står tilbage, efter de er rejst. I en nærmest filmisk scene gennemspilles den morgen, pigerne forlod deres hjem, for øjnene af læseren; en ganske almindelige morgen, med de daglige morgenrutiner og uden at hverken brødrene eller forældrene fatter mistanke, før senere på dagen, da pigerne ikke kommer hjem som forventet. Herefter følger vi de intense timer, da det går op for forældrene, at deres døtre er forsvundet. En mail tikker ind på farens computer, et afskedsbrev, hvor pigerne fortæller, at de er rejst til Syrien for at hjælpe til med, hvad de kan.

Et andet spor i bogen er historierne om pigernes opvækst, og om hvordan deres liv forandrer sig i takt med, at fascinationen for ekstremistisk islam bliver stærkere; de går fra at være nypraktiserende muslimer til at blive radikaliserede, en forandring som deres omverden opdager for sent.

Seierstads projekt har været at forstå søstrenes livsvalg, og for at kunne gøre det har hun forsøgt at lære dem at kende ved at dykke ned i det liv, de efterlod. ”To søstre” er en familiefortælling, som tematiserer radikaliseringen blandt unge og et portræt af to unge piger, som føler sig fremmede i både Norge og Somaliland, hvor familien oprindeligt kommer fra.