Baggrund

Citat
Citat:
”Den sidste dag, du lever, spiser vi blodpølse og råsyltede tyttebær til aftensmad. Da klokken nærmer sig syv, gør jeg Ivan klar til natten. Mens jeg ammer ham i sofaen, sidder du i køkkenet og skriver på computeren. Jeg kan høre dig rasle med slikpapiret. Du spiser det foran skærmen. Du sidder krumbøjet. Jeg råber, at det ville være fint, hvis du gad lege med katten, mens jeg putter Ivan.”

”Lad os håbe på det bedste”, s. 203.

Carolina Setterwall er født i 1978 og er vokset op i den svenske by Sala nord for Stockholm. Hun bosatte sig for en periode i London i forbindelse med sine studier i medier og kommunikation, hvorefter hun flyttede tilbage til Sverige og fandt en lejlighed i Stockholm. Hun har i mange år arbejdet i musikbranchen og på forlag som blandt andet redaktør og skribent. I 2009 mødte hun kæresten Aksel, som hun flyttede sammen med, og i 2014 fik de sønnen Ivan. Aksel døde samme efterår af et hjertestop, hvilket vendte op og ned på Setterwalls tilværelse og hendes forestillinger om fremtiden: ”Vi har lært, at man ikke må være bitter. Er man det, er man et mislykket menneske. Men alt, hvad jeg havde troet, at jeg skulle have af livet, var væk, og jeg var rasende og jaloux. Nogle gange så meget, at jeg ikke kunne være taknemmelig over, at jeg måtte være med hos mine venner, fordi det var så frygteligt at se alt det, de stadig havde, mens jeg var alene. Det var skamfuldt.” (Kirsten Nilsson: Vi kyssede ikke hinanden godnat den sidste aften. Politiken, 2019-02-10).

”Lad os håbe på det bedste” er Setterwalls første litterære udgivelse, men hun har siden 2014 blogget på sin egen hjemmeside carolinasetterwall.se. Her kan man blandt andet læse om hendes drøm om at få en hest og om at uddanne sig til psykolog, at hun lider af emetofobi – angst for opkast – og om de bøger, hun selv læser. Det var også her på hendes personlige blog, hun i første omgang begyndte at sætte ord på sine tanker og følelser efter Aksels død. Hun skrev om natten, når sønnen Ivan sov, og det udviklede sig med tiden til en ca. 25 sider lang indledning på en roman, som Setterwall sendte ind til fire forskellige forlag. Romanoplægget blev godtaget på trods af, at der kun forelå en lille del af den færdige bog, så resten af skriveprocessen er foregået i tæt kontakt med Setterwalls forlægger på Bonniers forlag.

I dag bor Carolina Setterwall med sin søn Ivan i en lejlighed i den stockholmske bydel Södermalm. Siden hendes debutbog udkom i Sverige i 2018, er den blevet solgt til udgivelse i 25 lande.