Beslægtede forfatterskaber

Yrsa Sigurðardóttirs forfatterskab er beslægtet med den nordiske krimigenre som både norske Jo Nesbø og islandske Lilja Sigurðardóttir også tilhører. Forbrydelser begået i mindre samfund, hvor mørket, kulden og de forviklede familierelationer gemmer på hemmeligheder, ingen har lyst til at afsløre. Både Nesbø og Lilja Sigurðardóttir skriver med samme detaljegrad og spændingsniveau som Yrsa Sigurðardóttir, der bygger på godt håndværk og en gennemført opbyggelse af karakterer, vi ikke kan slippe.

Parallellerne til den britiske krimikonge Dan Brown er også tydelige. Ligesom hos Dan Brown fylder interessen for krydsfeltet mellem religion og videnskab meget i Yrsa Sigurðardóttirs forfatterskab – og begge trækker på historiefortællingens paradokser og sorte huller i deres krimier.

Forfatterskabet har også visse paralleller til den danske forfatter Julie Hastrups krimiserie om drabsefterforskeren Rebekka Holm – hvor ”Blodspor” fra 2018 er den seneste i serien. Frygtløsheden og det fortsatte fokus på at opklare forbrydelsen er også motoren her, hvor en kvinde kæmper for at opklare forbrydelser i en politiverden bestående hovedsageligt af mænd.

Yrsa Sigurðardóttir er heller ikke den eneste nordiske krimiforfatter, der har brugt Grønland som kulisse for isnende dramaer med mord til følge. Steffen Jacobsen, Michael Katz Krefeld og Nina von Staffeldt har gjort det samme: Brugt den utilnærmelige natur og de barske vilkår som ramme for deres romanskrivning.