Baggrund

Citat
”Så svarede apostlene profeterne jesus og maria at jeg ikke havde noget valg. Ikke noget valg hvad skal det betyde sagde jeg og de svarede at mit liv allerede var udstukket og at der var en mening med de mennesker der krydsede min vej. Også med fadren spurgte jeg. Også med fadren svarede de.”
”Jeg tog ned til bror”, s. 140.

Den svenske forfatter Karin Smirnoff er født i 1964 i Umeå og er vokset op i den lille by Hertsånger mellem Umeå og Skellefteå i det nordlige Sverige og senere i Södertälje. Efter at have boet i Skåne og Stockholm i en årrække er forfatteren nu bosat i Hertsånger i Nordsverige, på den gård, den optræder i hendes romaner under navnet Kippogården. Smirnoff fortæller, at hun holder meget af at vende tilbage til de små landsbyer, hvor tiden på mange måder står stille. Det er stadig et meget traditionelt liv, der leves, og det minder om tiden, da hun var barn. For at tilpasse sig det nordsvenske landliv er Smirnoff begyndt at tale langsommere, og hun er generelt tiltrukket af det mere stille liv på landet. I et interview på svensk tv fortæller hun, hvad det er, hun er vendt tilbage til: ”Jeg holder meget af friheden, som minder om den frihed, jeg oplevede i min barndom. Frihed til at være ude i naturen, have dyr, fiske og udnytte naturens ressourcer. Det betyder meget for mig. Ensomheden. Stilheden. Men jeg kan ikke leve uden storbyen, for den er vigtig på andre måder.” (Malou efter tio. TV4, 2018-11-28).

Karin Smirnoff arbejdede som journalist, inden hun blev træt af det og købte en træfabrik. Efter nogle år savnede hun dog skriveriet, så hun søgte ind på Lunds Universitets forfatterskole, hvor hun gik fra 2017-19. Da hun skulle skrive ansøgningen til skolen, sad hun i en bus på vej ned til sin bror, og der i bussen skrev hun sætningen ”Jeg tog ned til bror”. Ansøgningen gik igennem, hun kom ind på skolen og kunne i 2018 udgive sin debutroman ”Jag tog ner till bror”, der netop har denne sætning som sin første. Debuten blev nomineret til den prestigefulde August-pris og er fulgt op af to bind mere om hovedpersonen Jana Kippo, ”Vi tog op til mor” og ”Så tog jeg hjem”.

For den samlede Jana Kippo-trilogi modtog Smirnoff i 2020 den svenske fagforeningspris Ivar-Lo prisen for sit bidrag til den svenske arbejderlitteratur og for at realisere kollektivromanen som genre, som priskomiteen har formuleret det. Romansuiten om Jana Kippo er indtil videre solgt i mere 500.000 eksemplarer og skal også laves til en tv-serie. Smirnoff udgav i foråret 2021 romanen ”Sockerormen” på svensk.