Baggrund

Citat
”Overalt i landet blev der sorg og glæde. Overalt i landet svirpede det der var sket omkring som om en højspændingsledning havde revet sig løs fra en pylon i et stormvejr og nu svingede frit rundt i luften oppe over træerne, tagene, trafikken. Overalt i landet følte folk at det var helt forkert. Overalt i landet følte folk at det var helt rigtigt.”
”Efterår”, s. 65.

Ali Smith er en skotsk forfatter, intellektuel, dramatiker og journalist, der er født i Inverness i Skotland i 1962. Hun har udtalt, at hun skriver, fordi hun kan – og er ikke interesseret i hverken interviews eller berømmelse. At hun kunne skrive, opdagede hun som otteårig, da hun kunne skrive vers, der rimede. Forfatterskabet er kendetegnet ved at nære høje intellektuelle forventninger til en læser, der forudsættes skarp – som Ali Smith selv – på både verden, den menneskelige psykologi og menneskelige relationer. Vi har altså her at gøre med en forfatter fyldt med kulturelt overskud, som kender sin klassiske litteratur, de gamle græske myter og jonglerer med alt fra renæssancekunstens freskoer til moderne kunst. Charlie Chaplin danser side om side med Rainer Maria Rilkes strofer, og det hele levendegøres i en let og ofte humoristisk tone.

Mest kendt er Ali Smith for sin roste årstidskvartet ”Efterår” (20187), ”Vinter” (2019), ”Forår” (2020) og ”Sommer” (kommer på engelsk sommeren 2020), der fremhæves for at skildre tiden i kølvandet på Brexit. Værkernes kompleksitet kan dog ikke reduceres til en politisk replik, da de fungerer overbevisende som værker i sig selv. Smith fortæller, at kvartetten havde været planlagt siden 2014, og at det hele faktisk faldt på plads med Brexit: ”Jeg indså, idet Brexit begyndte at finde sted omkring os alle, at det, jeg havde skrevet på, i forvejen handlede om splittelse og grænser og identitet og, ja, stadig flere historiske parlamentariske løgne.(Eric Karl Anderson: Ali Smith on Autumn, Brexit, and the shortness of life. Penguin.co.uk, 2016-10-12. Egen oversættelse).

Ali Smith studerede engelsk sprog og litteratur på University of Aberdeen fra 1980-85. På Newnham College i Cambridge arbejdede hun på en ph.d. i irsk og amerikansk modernisme, samtidig med at hun underviste. I 1990 flyttede hun til Edinburgh og underviste på University of Strathclyde, men da hun blev ramt af kronisk træthedssyndrom, måtte hun trække sig. Det åbnede mulighed for at prøve sig selv af som fuldtidsforfatter, og i 1995 kom debutværket, novellesamlingen ”Free Love and Other Stories” og i 1997 debutromanen ”Like”. Med ”En fremmed banker på” (2006) debuterede hun på dansk, og ”Begge dele” (2015) indbragte hende adskillige priser og international anerkendelse.

Sammen med sin partner, filmskaberen Sarah Wood, som