Hovedpersonen i Hjalmar Söderbergs dagbogsroman ”Doktor Glas” fra 1905 (”Doktor Glas”, 2023) er en 33-årig ugift, velanset læge, der stadig er jomfru. I kraft af sin dagbogsform er det dramatiske trekantsdrama skrevet i en jeg-fortælling af doktoren. Tonen er forarget og nedladende blandet med passager af miljøbeskrivelser, hvor han i et mere lyrisk sprog beskriver sommervarmen og den svenske hovedstad, handlingen udspiller sig i.
135564974
Doktor Glas er en bitter, tvær og kynisk mand. Han harcelerer til eksempel over, hvordan han ikke kan hjælpe de mange kvinder, der kommer i hans konsultation, når de er blevet ufrivilligt gravide. Således kritiserer Söderberg indirekte den dobbeltmoral, der dominerede i samfundet omkring århundredeskiftet, og som betød, at mændene gerne gjorde kvinder gravide, men ikke tog ansvar for konsekvenserne af det seksuelle samvær i en tid, hvor abort ikke var muligt.
Romanen er forholdsvis kort. Handlingen foregår i Stockholm i slutningen af 1800-tallet og forløber hen over en meget varm sommer fra den 12. juni til den 7. oktober. En dag opsøger den ulykkelige præstefrue Helga Gregorius doktoren. Hun har forelsket sig i den smukke Klas Recke og væmmes nu ved sin mand, den ældre præst Gregorius, der insisterer på sin ret til at dyrke sex med hende. Glas fatter sympati med Helga, forelsker sig i hende og beslutter sig for at hjælpe. Først bilder han præsten ind, at Helga lider af en underlivssygdom, som kræver, at hun holder et halvt års pause fra sine såkaldte ægteskabelige pligter. Men da pligten – ifølge præstens logik – går forud for helbredet, ser Gregorius sig i sin gode ret til at tage sin kone med vold. Herefter ændrer Glas strategi, og fortællingen bliver en litterær behandling af den moralske diskussion om, hvorvidt det kan retfærdiggøres at myrde et menneske, hvis det kommer et andet til gode.
Da bogen udkom i 1905, blev den modtaget med skepsis og had, og Söderberg blev beskyldt for at være en galning. I dag har romanen klassikerstatus og anses for at være et stilistisk hovedværk i svensk litteraturhistorie.