Chellam

Citat
”Agni er ildguden. På jorden som ild, i himlen som lynild, i universet som solen. Alt det, der brænder. Amma fører mig hen til stenalteret i den anden ende af haven. Nu vækker vi Saraswati. Jeg tænder lys og røgelse, amma ringer med klokken og synger på tamil. Var det de sange, jeg nu har glemt? Saltkrystal, palashtræ, gurkemeje og peber.”
”Chellam”, s. 46.

I 2022 udgav Sabitha Söderholm sin debutbog, ”Chellam”, der i lyrik og prosa beskriver en kvindes første møde med sin amma, sin biologiske mor i Indien. Chellam betyder ”min kære” på tamil og er ofte det, forældre kalder deres børn.

Uden at kunne tale hinandens sprog tager mor og datter ud i den natur, der kendetegner Tamil Nadu i det sydlige Indien, og med kroppen og nærværet og sanserne vækket kan de to kvinder møde hinanden: Amma viser kvinden, hvordan hun i templet skal folde sine hænder til en skål og samle røgen over sit ansigt, hun sætter jasminranker fast i hendes hår og binder hendes sari spejlvendt, da hun aldrig har klædt andre på end sig selv. Der er en omsorg og en kærlighed i deres fælles bevægelser, og en nedarvet viden, der kun kan gives videre gennem kroppen.

62910615

Den gennemgående opmærksomhed på planter, frø, fugle, bær og bjergarter handler om både farver, dufte og smage samt funktion og betydning, praktisk og spirituelt. Både menneske og natur er naturligt indlejret i og påvirket af ild og hav og sol og nat i et cirkulært rum, hvor alt er forbundet og alt giver næring videre. Med en nysgerrig detaljerigdom skrives frøstande, jordfarver og frugtfornemmelser frem med en sanselighed, der også spørger til kroppens erindring. For hvis kroppen har erfaret noget, som sindet ikke kan huske, er det jo stadig en erfaring, der sidder i kroppen. Kvindernes bevægelser mod hinanden etablerer en ny forbindelse, der rækker ud over det tabte sprog og en tabt fælles erfaring af rutiner omkring madlavning, høst og ritualer. Når kvinden hjemme i sit eget land forsøger at efterligne ammas bevægelser i køkkenet, bliver det ikke det samme. Hun kan heller aldrig finde alle de rigtige krydderier, så forsøgene på at trække moderen hjem lykkes aldrig helt.

Udover de relationelle og naturbårne spor er der en kritisk bevidsthed om den kolonialisering, der har påvirket – og stadig påvirker – menneske og natur. Og der er anvisninger af, hvordan byerne sikres mod det kommende stigende havniveau. På den måde blander det næsten sakralt eviggyldige natursyn sig med konkret kolonihistorie og klimaviden i dette overmåde sanselige og menneskelige kærlighedsskrift.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Chellam"