Ravnenes hvisken. Bog 3

Citat
”Han elskede mig, og jeg accepterede den tanke, selvom den var svær. Jeg flyttede min mund lidt.
”Jeg elsker dig,” hviskede jeg. ”Og det er så farligt, for det gør én sårbar ad helvede til. Jeg er bange hele tiden. Bange for at miste dem, jeg holder af.”
”Men hvis man ikke har nogen at holde af, er livet omsonst.””

”Ravnenes hvisken”. Bog 3, s. 516.

På trods af, at Anne som forudsagt bliver genoplivet, så har hendes død allerede sat gang i Fimbulvinteren i Norden i Ravnenes hvisken, Bog 3, som Malene Sølvsten udgav i 2018. Med Norden nedsunket i evig vinter hærges Danmark af sult og sygdom. Det er et af mange tegn på, at Ragnarok og verdens undergang er på vej. Anne og hendes venner må endnu engang kaste sig ud i en desperat kamp for at redde verden, og Annes voksende vølvekræfter spiller en stor rolle for, om dette kan lykkes.  

Den afsluttende bog i trilogien er actionpræget med højt tempo og mange cliffhangers. Vi befinder os fortsat i Malene Sølvstens originale fantasyunivers, der er bygget op omkring den nordiske mytologi med Vølvens spådom som grundstruktur men kraftigt fortolket og trukket frem i nutiden.

Flere temaer, som også optræder i de to andre bøger i trilogien, går igen i den sidste bog. Hvordan er forholdet mellem mennesker, slaver, halvguder og guder? Og hvad skal vi egentlig med gudedyrkelse og tro? Kan vi gøre guderne levende, alene ved at tro på dem? Det er spørgsmål, som læseren stilles overfor.

54872038

En anden gennemgående tematik i Bog 3 er fortsat ven eller fjende-tematikken, der blev slået an allerede i Bog 1. Om Anne forrådes af nogen tæt på hende, er et spændingselement gennem hele bogen.

Mange fantasy-bøger for unge rummer en kærlighedshistorie, hvor hovedpersonen forelsker sig og måske ligefrem tvinges til at vælge mellem to forskellige. Anne har ikke bare en eller to bejlere men mindst fem mænd, der tiltrækkes af hendes sarkastiske facon og kæmper for at opnå hendes gunst. Kærlighedstemaet fungerer som en stærk drivkraft gennem bogen – tænk nu, hvis hun ender med at vælge den forkerte?

Ud over at være elementært spændende, så er trilogiens styrke den måde, hvorpå nordisk mytologi langsomt flettes ind i historien, efterhånden som handlingen skrider frem. Dette, sammenholdt med Annes stærke frisind og evigt kritiske syn på etablerede sandheder, giver det, der ellers på mange måder er en traditionel fantasy-trilogi, et stærkt nordisk twist.