Ravnenes hvisken. Bog 1

Citat
”Da jeg svingede ud på gangen, løb jeg lige ind i en mørkhåret fyr. Det føltes, som om jeg torpederede en betonvæg, og jeg var selv lige ved at vælte. Med et fast greb om mine skuldre holdt han mig på benene. Jeg blev ramt af en kraftig duft af skov og frisk luft og noget, jeg ikke kunne identificere. Han så ned på mig med intense, mørke øjne.”

”Ravnenes hvisken”. Bog 1 s. 21.

I 2016 debuterede Malene Sølvsten med første bind af fantasy-trilogien ”Ravnenes hvisken”, som inddrager nordisk mytologi kombineret med en stribe mord i bedste krimistil. Hovedpersonen er den 17-årige synske, utilpassede og ensomme pige Anne, der ikke kender sine forældre, men er opvokset i plejefamilie og på institutioner. Da hun begynder i gymnasiet, bor hun alene sammen med sin kæmpehund Monster. Anne har svært ved at få venner, men i den nye skole møder hun Matthias og Luna, og på deres initiativ får de et venskab. I forbindelse med en række bestialske mord på rødhårede piger, hvor morderen skærer runetegn i ryggen på sine ofre, bringes også Anne i fare, da morderen forsøger at slå hende ihjel. Det bliver dog afværget af Mathias, og morderen stikker af. Efterfølgende får Anne et syn af endnu et mord, og hun er nødt til at forsøge at stoppe morderen, inden det er for sent.

Anne møder den mystiske Varnar, som kommer til at agere både hendes beskytter og kamptræner, så hun kan blive bedre til at slås og forsvare sig selv. Snart bliver hun hvirvlet ind i en parallelverden af nordisk mytologi, hvor hun møder guder og halvguder. Anne får kendskab til det skjulte rige Freiheim, som tidligere hed Hrafnheim – ravnenes hjem – hvor den onde dronning Ragnara sidder på magtens trone, og Anne bliver involveret i oprørskampen mod hende for at forhindre Ragnarok.

52398517

Det er en medrivende fortælling fyldt med intriger, spænding, dramatik og romantik. Anne er en skarp, vittig og underholdende jeg-fortæller, og hendes skarpe tone dækker til dels over hendes egen sårbarhed. Annes grundlæggende følelse af ensomhed og isolation forstærkes af hendes clairvoyante evner. I mareridtsagtige passager skildres hendes syn af unge piger, som bliver brutalt myrdet, og hun oplever sine evner som en forbandelse, snarere end en gave. Isolationen brydes dog, da hun møder Mathias og Luna i gymnasiet, og det er et tema i bogen, at hun finder styrke i gode venskaber. Anne er desuden tiltrukket af den mystiske Varnar, og det er gensidigt, selvom hverken hun eller han helt vil vedkende sig det.

Som i mange andre fantasy-fortællinger finder man også i ”Ravnenes hvisken” temaet om kampen mellem det gode og onde, men i denne bog sættes der også spørgsmålstegn ved, hvad henholdsvis det gode og det onde overhovedet er, for måske er det ikke så sort-hvidt?