Verden styrter og Livets blod

Citat
”Foran ham mellem væltede reoler, smadrede krukker og præparater lå hans kone og døtre. De lå alle tre i forvredne stillinger. Deres arme og ben vendte underligt, selvom Amalie og Sofia som altid havde hinanden i hænderne.”
”Livets blod”, s. 87.

Malene Sølvstens trilogi om ”Ravnenes hvisken” blev fulgt af to selvstændige fortællinger, ”Verden styrter” (2018) og ”Livets blod” (2019). Fortællingerne foregår i det samme univers som ”Ravnenes hvisken”-serien og følger to af seriens centrale, men også mystiske karakterer, krigeren Varnar og brygmesteren Elias. Handlingen i begge bøger udspiller sig i tiden inden og op til, at ”Ravnenes hvisken”-serien tager sin begyndelse.

54216661

”Verden styrter” foregår i riget Hrafnheim og handler om krigeren Varnar, der er anfører af dronning Ragnaras Varærgergarde. Varnar er en god soldat, der er trænet til at adlyde ordrer og være loyal over for sin dronning. Men efter henrettelsen af en ung pige, der bliver grebet i at ofre til de gamle guder, plages Varnar af tvivl. Er Ragnaras måde at lede landet på den rigtige? Og er det nødvendigt at slå forsvarsløse mennesker ihjel for at sikre sig magten i riget?

Tvivlen bliver ikke mindre, da han beordres til at tage til Midgård, menneskenes verden, for at dræbe en rødhåret pige, Anne, der udgør en trussel mod dronningen.

”Livets blod” foregår hovedsageligt i Nordjylland og er fortællingen om Elias, der har levet i flere hundrede år uden at ældes, fordi han er halvguden Od Dinesens adoptivsøn. Elias er apoteker og videnskabsmand og på evig jagt efter kuren mod det største onde i verden, nemlig døden. Men i sin iver efter at vække de døde lægger han sig ud med selveste Odin, der som straf slår Elias’ kone og to døtre ihjel. Elias er sønderknust og drukner sin sorg i alkohol og stoffer, mens han tænker på hævn og på at bringe sin familie tilbage fra de dødes rige. I et drømmesyn får han besøg af en rødhåret kvinde, der fortæller ham, at de sammen har en chance for at vinde over Odin, og at Elias vil møde hende igen i fremtiden.

47215366

”Verden styrter” og ”Livets blod” er såkaldte prequels, altså bøger hvis handling finder sted før handlingen i et andet værk, i dette tilfælde de tre bøger i ”Ravnenes hvisken”-serien. I en prequel er det muligt for forfatteren at udfolde nogle af de fortællemæssige tråde, som kun antydes i hovedværket, for eksempel hvordan Elias’ familie døde eller hvorfor Varnar valgte ikke at adlyde Ragnaras ordrer.